Nič

10 Apr

Danes v moji glavi ni nič. Mislim; notri sicer je ena gmota, načeloma še kar urejenih nevronov, vmes so glia celice … Pa da vas ne dolgočasim: v moji glavi danes ni ideje za besedo tedna. Tako je beseda tedna nič postala.

Pa kaj je ta nič?

Nič ni nič, kakšen stavek. Ljudje imajo po navadi težavo, kako si predstavljati nič, kaj je to vesolje, kako seže do nekam, za tem pa pride nič. Khm … Kaj? Meni je nič prav všeč, že od nekdaj.

Število nič si je bilo treba izmisliti. Spomnili so se ga Indijci, v Evropo je prišla po posredovanju Arabcev. Za časa Starih Grkov in Rimljanov so se bojda spraševali, kako je nič lahko nekaj. Saj je res čudno, še bolj čudno, da smo začeli računati z negativnimi števili in lahko imamo negativno stanje na bančnem računu. Vsa ta števila so se razvijala sočasno s širjenjem trgovanja in trgovine iz Azije čez Mezopotamijo v Evropo.

Ne smem pa pozabiti omeniti Majev, ki so bili prav tako med prvimi, ki so že v času pred našim štetjem uporabljali število 0.

Sam simbol 0 so začeli uporabljati Kitajci v 8. stoletju našega štetja, kasneje so jo začeli uporabljati še Indijci, potem pa je počasi priromala do nas.

Kot sem ugotovila, je bilo število nič prisotno na različnih kontinentih, v različnih časovnih obdobjih, označevali pa so jo z različnimi znaki. Edino v čemer so si bili enaki, je koncept niča. Ko nečesa ni, je to nič. Ali kako bi pa vi opisali nič?

Nič je nič.

To je to!

Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: