Blog

24 Apr

Zadnje čase sem nekajkrat naletela na novice, kako si blogerji delimo informacije in opozorila na to, da naj bi navajali naše vire, da se bralci lahko dokopljejo tudi do uradne informacije. Vse to seveda ne pride v poštev pri osebnih blogih. Poleg tega pa sem pred časom videla na ljubljanskem festivalu dokumentarnega filma Page One: Inside The New York Times, s katerim smo se podali v zakulisje delovanja NYT in sodobnega novinarskega ter uredniškega dela.

Kakorkoli, vse to je oblikovalo moje današnje torkovo vprašanje oz. besedo tedna, ki je tokrat blog. Kdaj in kako je nastala beseda blog in kako se koncept bloganja spreminja?

Besedo blog oz. v resnici weblog (web logging) je leta 1997 prvi uporabil Jorn Barger. Leta 1999 so skovanko weblog spremenil v we blog in dobili smo blog. Do sedaj se je termin že razširil daleč naokoli. Vsi veselo pišemo bloge in smo t. i. blogerji. Ljudje očitno radi delimo informacije z drugimi. Morda je bilo ravno to glavno vodilo naše evolucije.

Bloge raziskujejo, o bloggerjih snemajo filme; če so dobri, jih zaposli tudi NYT in še kaj. Nekateri pa pišemo blog le zato, ker radi delimo informacije z ostalimi in se želimo naučiti česa novega. V tem seveda nadvse uživamo.

Ob koncu vam lahko še predlagam nekaj blogerjev, ki pišejo o znanosti, in sicer predvsem o nevroznanosti ter biologiji. Moj najljubši je Jonah Lehrer, ki piše Frontal Cortex za Wired, sledi mu Ed Yong, ki tudi veliko tweeta, piše pa Not Exactely Rocket Science na Discovery Magazine Blog. Ne manjka tudi deklet, blogerk. Jaz jih spremljam nekaj na blogih revije Scientific American, in sicer: Krystal Costa piše Anthropology in Practice ter Scicurious, ki, tako kot jaz, obožuje možgane. Da ne bom naštevala samo blogov znanih revij. Všeč so mi še blogi Mindhack, ki nudi hitre in dokaj kratke infomacije, ki imajo po navadi super povezave; Neurocritic, Neurosceptic in še in še. Če vas tovrstni blogi zanimajo, je najboljši nasvet, ki vam ga lahko dam; ne se bati klikanja. Morate pa biti pozorni na to, katere informacije so resnične, in seveda je treba vedno vzgajati naše kritično oko. Mimogrede, tudi sama se priporočam za povezave na kakšne zanimive bloge, ki jih spremljate. Saj sploh ni potrebno, da so ravno rocket science.

To je to!

Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: