Konektom

8 Maj

Ko sem napisala besedo konektom v naslov, sem se zgrozila, kako grozna je videti ta sicer prijetna angleška beseda connectome, ko jo prevedemo v slovenščino. Drugače mi je slovenščina všeč in se ne zmrdujem nad njo, pa vseeno, konektom? No ja, naj bo. Kaj je konektom?

Besedo konektom je skoval nevroznanstvenik Olaf Sporns leta 2005. Definiral jo je kot konekcijsko matriko človeških možganov.

Znanstveniki, ki stojijo za ameriškim projektom človeškega konektoma, želijo sestaviti neke vrste zemljevid povezav nevronov v naših možganih. To se morda na prvi pogled zdi preprosto, a se lahko še kako zaplete, če se zavemo, da imajo naši možgani okoli 86 milijard nevronov (o točni številki se še ne ve), vsak nevron pa tvori okoli 10 tisoč povezav skozi sinapse z ostalimi nevroni. Vsega skupaj ocenjujejo, da obstaja od 100 do 1000 trilijonov povezav. Torej sestaviti zemljevid povezav v možganih le ni tako preprosto. Če vam povem, da ima slavni črv C. elegans le 302 nevrona in da so za njihovo mapiranje porabili 14 let, sem vas verjetno prepričala, da bi nas kljub veliki želji mapiranja naših možganov, morda prej ujel razpad vesolja kot pa končni uspeh.

Naših možganov so se lotili malo drugače kot pa črvovega živčevja. Uporabljajo tehnologijo slikanja z magnetno resonanco in sicer kombinirajo slikanje strukture možganov in funkcije posameznih delov možgano, poleg tega pa pridobljene podatke analizirajo s pomočjo mrežne teorije (network theory).

Zakaj pa je smiselno raziskovati in sestavljati konetkom človeških možganov?

Meni se to zdi najbolj smiselno za raziskovanje različnih bolezni, katerih posledice oz. vzroki naj bi bile ravno napačne povezave v možganih, bodisi preveč ali premalo. Ko bi poznali napake v povezovanju možganov, bi lažje odkrili in prilagodili zdravila za zdravljenje določenih bolezni, tako da bi popravljali povezave v možganih. Tole se sliši kar malo znanstvenofantastično.

Na tem mestu se mi zdi smiselno omeniti še švicarski megalomanski projekt Blue Brain Project, kjer želijo zgradili sintetične oz. virtualne možgane s pomočjo superračunalnikov, vse do procesov, ki se odvijajo na molekularni ravni. Še večja znanstvena fantastika, kajne?

To je to!

Z

4 komentarji to “Konektom”

  1. aleksledocteur 10 maja, 2012 at 09:17 #

    Super post. Sem šele zdaj prvič slišal za izraz. Hvala 🙂

    • lasta2 20 maja, 2012 at 21:06 #

      Se popolnoma strinjam! A z avtorico se težko strinjam, da je že prevedla angleško besedo “connectome”. Jo je pa poslovenila.
      Upam, da se s tem še ni vdala in da bomo nekoč lahko imeli lepo slovensko besedo, ki bo izhajala npr. iz “povezave” ali kakšne druge značilne pomensko besede.
      Ne obupajte nad to težavno nalogo! Prevod strokovnih izrazov je najbolj težavna naloga, a velika naložba za področje!

      • zarja 22 maja, 2012 at 22:33 #

        Hvala za komentar in spodbudne besede. Res imam pogostokrat težavo, kako kaj prevesti, še posebaj besede in termine iz področja naravoslovnih znanosti iz katerih ponavadi črpam ideje za zapise.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mikrobiom « Piškotarna - 15 maja, 2012

    […] Mogoče po novem že mikrobiom, kot sem imela pretekli teden konektom. […]

Komentiraj