Mikrobiom

15 Maj

Mogoče po novem že mikrobiom, kot sem imela pretekli teden konektom.

Zanimivo dejstvo: v telesu imamo več bakterij, gliv in ostalih mikroorganizmov kot pa naših lastnih celic. Če se spomnite, pretekli teden sem zapisala, da imamo v možganih okoli 86 milijard nevronov, plus še vse ostale celice, ki jih skrivamo v lobanji; tem moramo prišteti še vse celice v celotnem organizmu, kar naj bi znašalo kar približno 10 trilijonov celic, pa nas mikroorganizmi še vseeno premagajo, in to kar za desetkratno vrednost.

Na koži nas ščitijo, v črevesju nam pomagajo prebavljati. Zadnje čase pa je postalo očitno popularno mapiranje vsega, kar pride mimo; tako tudi mikrobiologi mapiranjo naše mikrobiome. Ugotovili so, da lahko glede na črevesno mikrobno populacijo razdelimo celotno človeško populacijo v tri večje razrede, kar pride prav pri določanju vzrokov nekaterih bolezni pa tudi pri zdravljenju, vezanem na osebo.

Če se želite pobližje spoznati s čudnim svetom znotraj nas, pa si poglejte tole super interaktivno predstavitev našega mikrobioma.

Pazite na svoje mikroprijatelje! To je to!

Z

Advertisements

2 komentarja to “Mikrobiom”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Smrad | Piškotarna - november 12, 2013

    […] interakcije oz. odnose med živalmi in mikroorganizmi, ki prebivajo na njih in tudi v njih (mikrobiom). V raziskavi ‘Simbiotske bakterije posredujejo socialne vonjave hijen’ (Symbiotic […]

  2. Mali prijatelji | Piškotarna - november 6, 2014

    […] celic posameznega osebka. Človeško telo je pravi mikrosafari; vso nenavadnost človeškega mikrobioma je krasno opisal znanstveni komunikator Ed Yong v prispevku za New York Times: “Zdrav” […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: