Banana

5 Jun

Šele spat grem pa že imam zajtrk… Skoraj vsako jutro si pripravim kosmiče z jogurtom, v to pa vmešam še eno banano in že sem nared za nov dan. Že nekajkrat sem se ob tem, ko zatrkujem, spraševala o bananah: kje rastejo, kje skrivajo semena?

Banane so udomačili v južni in jugovzhodni Aziji. Sedaj pa rastejo povsod v tropih. Gre za vsakoletno rastlino, ki ima psevdosteblo, zaradi katerega, kljub podobnemu videzu, kot ga imajo palme, bananovec ni drevo. Obstaja zelo veliko kultivarijev banan. Znane so po tem, da v sebi nimajo semen; plodovi se tako razvijajo s partenokarpijo, kar pomeni da pride do umetnega spodbujevanja rasti plodov, ki ne služijo razmonoževanju, saj v sebi nimajo semen. Ljudje smo s selekcijo, morda tudi s hibridizacijo dveh vrst, pripravili bananovce do tega, da so postale hibridi in poliploidni. Sedaj pa jih razmnožujemo vegetativno. Potemtakem so banane pravzaprav genetsko spremenjeni organizem. Kakorkoli, še vseeno so in verjetno vedno bodo eden izmed mojih najljubših zajtrkujočih sadežev.

Mimogrede, danes sem prebrala tudi odgovor na zanimivo vprašanje: Sta današnja sadje in zelenjava manj zdrava od tistega izpred 30 oz. več let nazaj? Verjetno imata res manj hranljivih snovi, saj sadje, ki ga kupujemo v trgovinah, živi praktično v čisto umetnih pogojih, kjer jim dovajajo umetne snovi za rast. Vseeno pa sta sadje in zelenjava najboljša alternativa sladkarijam in ostali nezdravi prehrani.

Pa dober tek!

To je to!

Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: