Vročina

19 Jun

Iskala sem besedo, besedo za danes. Pa je prišlo na vrsto vreme na televiziji in govorilo se je o vročini. Hah, pa jo imam: vročina!

Res je pasje vroče te dni. Samo sladoled bi jedli in se hladili. Saj 30+ C ni tako visoko; najvišje temperature na svetu so izmerili v Aziziyi, Libija, kar 57,88 C. Skoraj enkrat več kot pri nas. Na površini sonca je kar do 5505 C. Še dobro, da nismo bližje.

Ni nam pa vroče samo poleti. Če nas napade kakšen virus ali bakterija, naše telo tudi poviša temperaturo in nam je vroče. Temperaturo organizma nadzoruje hipotalamus. Ob napadu virusa ali bakterije oz. ob propadanju naših lastnih celic začnejo celice našega imunski sistem proizvajati endogene pirogene, del pirogenov pa predstavljajo tudi eksogene snovi, npr. deli bakterij. Kakorkoli, pirogeni so snovi, ki potujejo po krvi, vse do možganov, kjer pride do nastanka prostagladina E2 (PGE2), ki vpliva na hipotalamus, ta pa sproži odziv avtonomnega živčnega sistema, zato v organizmu nastopi povišana telesna temperatura.

Sedaj pa vem, zakaj mi je vroče, ko zunaj ni vroče, pa se “kuha” v meni. Vseeno pa … Kaj naj sedaj v tej vročini? Hum … sladoled!

To je to!

Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: