Lavanda

24 Jul

Pravzaprav je bila ta beseda v moji glavi že od prejšnje nedelje. Takrat sem namreč obiskala muzej lavande, ki se nahaja v Coustelletu, v Provansi. Na tem mestu naj še omenim, kako sem se znašla tam. Po samostojnem odkrivanju Nizozemske in udeležbi na poletni šoli, so se moji starši odločili, da me tam poberejo in gremo skupaj za dober teden v Francijo. In ker je mami nora na lavando, je v Provansi sledil obisk muzeja in kasneje vožnja med neštetimi, vsaj jaz sem jih tako videla, polji sivke po sivkini poti.

Ko smo prestopili prag muzeja, smo si najprej ogledali film o lavandi, o žetju le-te in pridelavi eteričnega olja. Zatem je sledil ogled destilacijskih kotlov (najstarejših in nekoliko novejših).

Nekje v muzeju pa je bil omenjen tudi izvor besede lavanda, ki ima svoje korenine v latinščini z besedo lavare in pomeni umiti.

Ker moj spomin, le ne deluje tako selektivno in ker bi bil zapis, brez podrobnega opisa sivke verjetno zelo dolgočasen, je z mano ostalo še nekaj zanimivih podatkov o sivki. Obstajali naj bi prava sivka ali lavanda in druga hibrid lavande ali lavandin, ki je nastal zaradi industrializacije in široke uporabnosti in povpraševanja po sivki. Kljub temu, da ima hibridna vrsta večjo donosnost, semen in cvetov, pa velja tista prva in prava za boljšo in bolj cenjeno – je pač original.

Lavando so bojda uporabljaji že pred Rimljani, z njimi pa se je rastlina razširila tudi po Evropi. Znana je kot nekakšno super zdravilo; za zdravljenje ran, za miren spanec, uporabljala se je kot razkuževalno sredstvo ali antiseptik. Veliko se jo uporablja v kozmetiki, od krem, do gelov za tuširanje in seveda parfumov. V omarah koristi našim oblačilom, da lepo dišijo in odganjajo molje. Hibridno vrsto koristi in izrablja predvsem industrija čistilnih sredstev, pralnih praškov in podobno.

Tisto pravo sivko, ki prihaja iz rodu Lavandula iz družine Lamiaceae, so uporabljali in jo uporabljamo tudi danes kot začimbo v hrani. Obstaja kar 39 različnih vrst lavande. V muzeju so bile omenjene tri, katerih imen si žal nisem zapomnila. Sodeč po Mali flori je v Sloveniji predvsem razširjena Lavandula angustifolia (primerna tudi v kulinariki in ni hibrid). Zasledimo pa tudi veliko hibridne sivke, vrste L. intramedia ali L. borbura.

Moram priznati, tale lavadna ali sivka po slovensko je res kulska rastlina.

To je to!

Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: