Nebotičnik

28 Avg

Danes sem naletela na zanimiv tvit: “How tall can a skyscraper be?” Ali po slovensko: kako visok je lahko nebotičnik?

Beseda nebotičnik je, kot lahko vidimo, sestavljena iz besed nebo in stikati se, dotikati. To je torej stavba, ki se dotika neba. Ima tudi sopomenko, to je beseda stolpnica. Pravzaprav ima kar dve sopomenki, druga ni zaživela, donebnik. Ampak od vseh treh je meni najbolj všeč nebotičnik.

Vedno je zabavno presenetiti ljudi z zanimivimi dejstvi, kot na primer z višino trenutno najvišjega nebotičnika na svetu, Burj Khalifa v Dubaju, ki meri kar 828 m. Celoten seznam najvišjih stavb pa najdete seveda na wikipedii.

Pa še kakšno dejstvo iz zgodovine. Najvišji objekt (ne vem, če lahko rečemo piramidam stavbe) je bila s 146 m kar nekaj tisočletij Keopsova piramida v Egiptu. Šele v začetku 14. stoletja jo je prerasla katedrala v Lincolnu. Sledilo je menjavanje katedral na mestu najvišjega objekta, potem sta primat prevzela dva spomenika. Prvi je bil Spomenik Georgu Washingtonu s 169 m, leta 1884. Že pet let kasneje, leta 1889, pa ga je nasledil Eifflov stolp, s 300 metri višine.

Prvi pravi nebotičnik se je na tem seznamu pojavil leta 1930, to je stavba Chrysler, ki se nahaja v New Yorku in meri v višino 319 m. Zatem pa je šlo oz. gre vse proti enemu kilometru višine. To višino naj bi prvi dosegli v Savdski Arabiji, kjer gradijo Kraljevski stolp (Kingdom Tower), ki naj bi presegel 1000 m.

Mimogrede, ljubljanski nebotičnik meri v višino 70 m in je še zmeraj tretja najvišja stavba v Sloveniji. Meni se zdi 70 m ravno prav, saj veste: “Mala terasa, spodaj Ljubljana, pomanjšana …”

To je to!

Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: