Lajka/Laika

9 Okt

Danes, kot obljubljeno, predstavljam ime naše druge pesjanarke, Lajke. Našo novo kožuharko smo dobili tri tedne nazaj. Je najdenček iz Grčije. Ime pa je seveda dobila po slavni ruski Laiki, ki je bila ena izmed prvih živih organizmov, ki do poleteli v vesolje.

Laika je bila pred odhodom v vesolje potepuški pes, najden v Moskvi, nato se je še z dvema psoma šolala za polet v vesolje in na koncu bila leta 1957 izbrana za misijo s Sputnikom 2. Na žalost takrat še niso poznali vesoljskih plovil, ki bi se znala varno vrniti tudi na Zemljo, so pa seveda testirali različne načine kako rešiti to težavo. Kakorkoli Laika je tako poginila na svoji misiji. Uradno so šele leta 2002 povedali, da je poginila zaradi pregretja kapsule, v kateri se je nahajala. Vsekakor je ta delno uspešen preizkus poleta v vesolje omogočil nadaljnje, tudi človeške odprave v vesolje.

Kot zanimivost lahko predlagam še članek, ki je bil objavljen v reviji Wired o tem, da NASA preizkuša, kako rastejo kulture mikroorganizmov v vesolju oz. kaj se dogaja z njimi nad Zemljo. Mikroorganizmi postanejo “superbugsi” (superžužki); množijo se veliko hitreje in tudi stopnja povzočanja bolezni se jim poveča. Torej ne nosite patogenih bakterij s seboj v vesolje! Ampak vseeno: morda je zanimiva tudi kritika celotnega preizkusa.

Da ne bom pisala samo o preteklih dogodkih; trenutno poteka tudi zanimiv projekt Redbull Stratos. V njegovem sklopu bo avstrijski BASE jumper, Felix Baumgartner, skočil z višine 36 km nazaj na Zemljo, ob tem pa naj bi prebil zvočni zid. Pravzaprav naj bi ta skok izvedel prav danes, a so ga na žalost prekinili zaradi slabih vremenskih pogojev. Trenuten rekord, izpred 52 let, v višini skoka pa še vedno drži Joseph Kittinger, ki je skočil z višine nekaj čez 31 km visoko.

Prva Laika je bila torej tudi najdenček, tako kot naša Lajka. Hah, ta naključja.

To je to!
Z

Advertisements

2 komentarja to “Lajka/Laika”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Like/Lajk | Piškotarna - marec 12, 2013

    […] Odkar imamo pri hiši kužo Lajko, me ljudje celo sprašujejo, če smo jo poimenovali po gumbu lajk s Facebooka. Redni bralci verjetno že veste, da je poimenovana po ruski psički Lajki, novi bralci pa si zgodbo o Lajki lahko preberete tukaj. […]

  2. Space sex geckos | Piškotarna - september 2, 2014

    […] leta 1949 prvi sesalec in prva opica v vesolju. Kasneje med bolj znane sodi še potepuška psička Lajka, ki na žalost leta 1957 poti ni […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: