Apoptoza

16 Okt

Apoptoza je proces programirane celične smrti, celični samomor. Ko celice razpadejo in nastanejo apoptozna telesca, jih “požrejo” fagociti.

Eden izmed zanimivih procesov, pri katerih je soudeležena tudi apoptoza, je celoten embrionalni razvoj. Pri tem pride ob nastanku in diferenciaciji prstov do apoptoze vmesnih tkiv, ki sprva povezujejo vse prste v zarodku. Še bolj zanimivo je tudi dejstvo, da z apoptozo v razvoju embrija propade kar polovica nevronov, ki so v začetku prisotni v organizmu.

Ampak TBT je le zapis, kjer naj bi se več posvečala tudi izviru besed. Beseda apoptoza je tudi zanimiva iz tega pogleda. Beseda izhaja iz grščine in je sestavljena iz dveh delov, in sicer: apo-, kar pomeni iz/od (off), ter -ptosis, kar pomeni padati (falling). Če postavimo skupaj, dobimo padati iz oz. odpadati (falling off), kar nas lahko pripelje do ugotovitve, da izraz izhaja iz padanja/odpadanja jesenskih listov z dreves. Izraz apoptoza so sicer uporabljali že v Stari Grčiji, več kot dva tisoč let nazaj. Zapisi pravijo, da je izraz uporabljal že Hipokrat za padanje iz kosti, kasneje pa tudi Galen, ki je z njim opisal odpadanje krast pri ozdravljenih poškodbah.

Listi odpadajo, celice odpadajo/propadajo, mi smo pa še kar tu. Ah, ta zanimiva narava!

To je to!
Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: