Sneg

4 Dec

Obožujem sneg. Ko pade sneg, skačem naokoli, se kepam, grem ven in uživam. Ker sem danes po dolgem času v Ljubljani in imamo sneg, naj bo to tudi torkova beseda.

Sneg predstavljajo vodni kristali, ki nastajajo, ko v oblakih pomrznejo kapljice vode. Celotno oblikovanje snežink je malo bolj kompleksen kristalizacijski proces, ki očitno se ni povsem razložen.

Beseda sneg opisuje nekaj, kar se je prijelo oz. se oprime tal, rastlinja in tako naprej. Njene prve omembe v slovenščini segajo vsaj v 16. stoletje. Sneg je tako čaroben, da ga Inuiti opisujejo z vsaj 100 različnimi izrazi. Mimogrede, tako ustvarjalni niso samo Inuiti, tudi Slovenci imamo veliko besed za sneg oz. besede, ki opisujejo različne vrste snega (pršič, moka, prah; da ne govorim o amerikarizmih: powder …).

Snega se dotika še ena zanimiva beseda, ki opisuje strah pred snegom oz. snežji strah. To je hionofobija. V pravljicah imamo Seguljčico …

Za konec predlagam, da si ogledate še slike snežink pod elektronskim mikroskopom; videti so pravljične. In ni dveh enakih! Mimogrede nekatere snežinke imajo fraktalne strukture. Bolj znan primer je Kochova snežinka. Pri fraktalih lahko vidimo, kako se neka struktura oz. oblika poglablja oz. ponavlja ves čas z istim pravilom oz. s spremembo oblike. Obliko snežink je preiskoval tudi Rene Descartes. Verjetno je bil to njegov hobi; tačas ko se ni ukvarjal s problemom telesa in duha.

Snežike so zelo lepe, hladne in burijo domišljijo vseh ljudi naokoli. Celo domače živali se ponavadi čudijo nad snegom. Let it snow!

To je to!
Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: