Meter

11 Dec

“Od kod pride meter? Kaj je meter?” se je zadnjič vprašala ena izmed prijateljic, ko smo se zvečer dobile v Ljubljani na kuhanemu vinu. Naj se potrudim izbrskati odgovor …

Meter je pot, ki jo prepotuje svetloba v vakumu v časovnem intervalu 1/266 792 458 sekunde.

Meter so prvič določili leta 1795 v Franciji, kjer so se dogovorili, da meter predstavlja deset milijoninko četrtine Zemljinega meridiana. Šele 1875 so to mero tudi uradno potrdili.

Pred vsem tem so seveda obstajale druge vrste merskega sistema za dolžino. Stari egipčani so merili v kubitih, en kubit je bil dolžina od konice srednjega prsta do komolca. Rimljani in Stari Grki so raje kot mersko enoto uporablali dolžine stopal, kar se je kasneje preneslo tudi v anglosaksonski svet, kjer še sedaj merijo v stopalih. Sedajna uradna dolžina stopala je 0,304 m. Eno stopalo lahko razdelimo na 12 inčev, kar dobesedno pomeni dvanajstina. Vse te enote, ki ishajajo iz človeške fiziologije in vedenja, lahko skupaj imenujemo antropične enote.

Ni kaj, zanimiv je ta svet metrologije oz. preučevanja mer.

blog-meter

Meni se zdi tale Blog-o-Meter kar na mestu. Imam marsikateri torek podobne težave;tako da vabljeni, da v komentarjih predlagate nove besede.

To je to!
Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: