Mezik ;)

8 Jan

Dekleta, se spomnite tistega dne, ko vam je tisti luštni fant nasproti v avtobusu pomežiknil, ve pa niste vedele, kaj naj naredite? Nekatere ste se mu verjetno suvereno nasmehnile nazaj, druge pa malo manj suvereno vrnile pogled z nasmeškom na obrazu; ob tem je vaš obraz v rahli zadregi malo pordečil. Nič hudega.

Oprostite fantje, da sem vas takole izločila iz današnjega uvoda. Tudi vam želim, da vam kakšna pogumna luštna punca nameni kakšen iskriv pomežik. Beseda tedna je mežik oz. mežikanje. Ljudje v povprečju z očmi v minuti mežikamo kar 15 do 20 krat. Dolgo časa so mislili, da ima mežikanje funkcijo varovanja in navlaževanja oči. Ampak, ali je to res potrebno storiti kar 15 krat v eni minuti, so se vprašali japonski znanstveniki.

Zanimivo je, da različni ljudje ob ogledu enakih stvari pogostokrat pomežiknejo ob enakih trenutkih. V glavnem takrat, ko lahko naredijo premor in pozornost odvrnejo od filma. Raziskovalci so tako spremljali mežikanje in sočasno delovanje možganov (s fMRI) ljudi ob ogledu filma, in sicer Mr. Beana. Gospoda fižolčka so izbrali zato, ker so bile študije mežikanja že narejene ravno ob tem filmu. Ugotovili so, da v trenutku pomežika zaznavajo nižjo aktivnost v predelih, ki sestavljajo t. i. dorzalnih pozornostnih omrežji (dorsal attention network), in povišano aktivnost v predelih možganov, ki sestavljajo t. i. privzeta omrežja (default network – DN). Mreža privzetega načina (default mode network) sestavlja nekaj predelov možganov, ki so aktivni, ko posameznik ni pozoren na zunanji svet in so njegovi možgani v stanju budnega počitka. Ti predeli naj bi bili aktivni tudi v trenutkih dnevnega sanjarjenja.

Z raziskavo so predstavili zamisel, da pride v primeru nezavednega mežikanja do recipročnih sprememb v dveh možganskih omrežjih. Ob pomežiku pride do aktivacije v privzetem omrežju (default network) in recipročne deaktivacije v t. i. dorzalni pozornostnem omrežju. Hipna aktivacija DN bi glede na nekatere hipoteze lahko omogočila možganom oz. nam, da po pomežiku oz. s pomežikom povečamo pozornost v obdobju, ki sledi takoj za tem, in to ponavljamo ves čas. Odkrili so tudi, da se možgani zares spočijejo šele, ko zapremo oči, in da ni dovolj, da smo samo v zelo temnem prostoru. Šele ob zaprtih očeh se pojavijo alfa valovi, ki jih zaznavamo tudi v stanju budnega počitka oz. spoščanja. V primeru opisane raziskave se je to pokazalo v preizkusu, ko so v film umetno ustavili premore s črnim zaslonom po 165 ms, kar naj bi ustrezalo dolžini pomežika.

Podoben mehanizem povečanja trenutne pozornosti z mežikanjem bi lahko opisali s powernapi oz. analogno s polnjenjem sodobnih baterij, ki se lahko v kratkem času napolnijo skoraj za štiri petine svoje celotne moči. Saj veste, da se vam to dogaja ves čas, ko pozabite napolniti svoje pametne telefone, ki tako veselo “žrejo” energijo.

Kakorkoli, ljudje vseeno potrebujemo spanec in sanje, da se zares spočijemo in smo lahko polni energije in pozornosti za naslednji dan, pa naj gre za pozornost, ki jo namenjaš tistemu fantu, ki ti je všeč oz. do tiste deklice, ki jo skušaš osvojiti; ali pa za pozornost, ki jo potrebujemo, da opravljamo ostale vsakodnevne dejavnosti, od pisanja bloga, učenja, nakupovanja, kuhanja in tako naprej.

Mimogrede, začeli smo s teorijo, da mežikamo zaradi zaščite in navlaževanja oči. Kako pa to počno druge živali?

Gekoni na primer v ta namen oči kar poližejo s svojim dolgim jezikom. Kače imajo čez svoji očesi še brille oz. posebno transparentno nemobilno plast kože, ki služi kot zaščita. Nekatere živali, na primer morski psi, plazilci, dvoživke, ptiči in nekateri sesalci, imajo žmurko (ja, res se ji tako reče in strinjam se, da bi bila beseda vredna svojega lastnega zapisa za TBT). Žmurka ali niktitanska membrana (nictitating membrane) je prozorna tretja veka, ki služi zaščiti in navlaževanju očesa. Pri sesalcih je pogosto zakrnela oz. obstaja samo rob te membrane. Pri človeku je vse skupaj zreducirano v plica semilunaris. Zato pa imamo ljudje tudi veko, s katero lahko veselo mežikamo, tako zavedno in še pogosteje nezavedno.

wink

Še en iskriv pomežik! 😉 Mimogrede, ne vem, zakaj vidim povezavo med mežikom in iskrico v očeh; morda ima kaj pomena v etimologiji angleške besede za mežikanje, to blink, ki izvira iz nemške besede blinken, kar pomeni svetiti, iskriti, lesketati se. Pa čim več iskrivih pogledov in pomežikov.

To je to!
Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: