Lizosom

15 Jan

Celice so kul, celice nas sestavljajo, mi smo v bistvu ena velika kepa celic. Celice rade delujejo in se povezujejo skupaj. Celice so kot tovarne. In še več primer bi lahko naštela. Toda danes se želim na kratko ustaviti pri lizosomu, posebnem delu celice, organelu, kakor v celici poimenujemo dele, ki ustrezajo organom.

Beseda lizosom je sestavljena iz besede lysis, ki pomeni razpad oz. razgradnjo, in besede soma ali telo. Prvi jo je uporabil francoski citolog – to je nekdo, ki se ukvarja s preučevanjem celic – in biokemik Christian de Dule leta 1949. Za odkritje lizosomov si je prislužil tudi Nobelovo nagrado. Še se spomnite čokolade – le koliko je je pojedel?

Lizosomi so celični organeli, ki razgrajujejo nepotrebne snovi in proteinske komplekse v celici. Lizosomi so obdani z membrano, v njihovi notranjosti pa najdemo okolje s pH vrednostjo nekje med 4,5 in 5. To pomeni, da je tam zelo kislo – tako kot v našem želodcu, kjer je pH, mimogrede rečeno, lahko tudi nižji od 3. Lizosom je torej želodec celice, v katerem najdemo različne hidrolitične encime: proteaze, nukleaze, glikozidaze, lipaze, fosfolipaze, fosfataze in sulfataze. To so encimi, ki ob prisotnosti vode razgradijo proteine, lipide in druge snovi v celici na bolj preproste sestavne enote. Te lahko celica kasneje ponovno uporabi za izgradnjo določenih kompleksnejših snovi, kot so proteini, ali pa jih odstrani. Celice imajo torej boljšo smetarsko politiko kot skorajda katerakoli človeška družba daleč naokoli. Narava je res nekaj izjemnega.

Lisozomi so tudi povezani s boleznimi, ki jih imenujemo lizosomske bolezni (Lysosomal storage diseases) ali na kratko LSD. Do bolezni pride, ko kakšen izmed tipičnih lizosomskih prebivalcev (encimov) ne deluje pravilno ali pa ni prisoten v določeni celici oz. njenih lizosomih. Tako se lahko začnejo odpadne snovi kopičiti v celici in dobimo celice z različnimi vključki. Primer so npr. zebrasta telesca, ki nastanejo, če v lizosomih ni posebnega encima za razgradnjo lipidov. Ker lipidi sestavljajo membrane, ne pride do razgradenj membran. Tako dobimo celične vključke, kjer se membrane zložijo vzporedno, kar lahko vidimo pri posnetku z elektronskim mikroskopom kot zebrasti vzorec.

Na slikah B, C, D povsod vidimo zebrasta telesca. Sliki (elektronska mikrografija) A in B prikazujeta preparat dela nevrona. Slika C je endotelna celica in slika D celica gladkih mišic.

Na slikah B, C, D povsod vidimo zebrasta telesca. Sliki (elektronska mikrografija) A in B prikazujeta preparat dela nevrona. Slika C je endotelna celica in slika D celica gladkih mišic.

Fabry’s disease: An ultrastructural study of nerve biopsy

Celica ima torej tudi želodec in dobro organizirano smetarstvo, o čemer bi bilo mogoče še govoriti, saj ima celica še mnogo drugih organelov z različnimi drugimi nalogami. Pa naj ostane za drugič! Te naše celične tovarne.

To je to!
Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: