Pluton

19 Feb

Resnica boli; Pluton ni planet. Tako so se dogovorili na astronomski konferenci leta 2006 v Pragi. Raziskovalci vesolja so se odločili, da mu ne morejo dodeliti takšnega privilegija, saj so v letih raziskovanja po Plutonu odkrili še druga podobna nebesna telesa, ki krožijo v našem osončju in so celo večja od Plutona.

Da so Plutona lahko izločili iz družbe osmih planetov, so morali na novo določiti definicijo planeta, ki sedaj pravi takole: planet je nebesno telo, ki a) kroži okoli sonca, b) ima zadostno maso, da ga je njegova gravitacija oblikovala v skladu s rigidnimi telesnimi silami in zadošča hidrostatskemu ravnotežju, kar preprosteje pomeni, da ima okroglo obliko, in c) dominira svoji okolici. Okoli Plutona na žalost kroži še luna Karon, ki je velika kar za polovico Plutona. Karon je bila tako za Plutona usodna in omenjeni planet je padel v skupino palčkastih planetov, ki krožijo po našem osončju. Pluton z ostalini neplaneti kroži po Kuiperjevmu pasu okoli sonca.

Plutona so odkrili v začetku leta 1930, v raziskovalnem observatoriju Percival Lowella. Njegov obstoj oz. obstoj planeta X, ki je sekal Neptunovo tirnico, je napovedal že ustanovitelj observatorija. Odkril ga je Clyde William Tombaugh, 14 let po smrti Lowella. Poimenovala pa ga je takrat 11-letna Venetia Phair. Ko ji je dedek povedal zgodbo iz časopisa o na novo odkritem planetu, jo je spodbudil, naj določi ime zanj. Venetia Phair je predlagala Pluton, kar je bilo njenemu dedku tako všeč, da je zamisel predal naprej profesorju astronomije v Oxfordu. Ta je bil tudi navdušen nad imenom in ga je predal naprej v Lowellov observatorij. Tako je 1. maja 1930 Pluton dobil svoje ime. Poleg tega se ime Pluton začenja tudi z inicijalkama ustanovitelja observatorija, kjer so Plutona prvič zagledali, Percivala Lowella.

Seveda so nekateri zatem rekli, da je mlada Venetia Phair Plutona poimenovala po kužku iz risank, soimenjaku planeta Pluton. A v resnici je Disney uporabil ime planeta za svojega risanega junaka. V tem primeru je jasno, kaj je bilo prej, grška mitologija podzemlja s Plutonom, planet Pluton in nato kuža Pluton. Pravzaprav Disneyevi ustvarjalci niti ne vedo, zakaj so Mickeyevega psa poimenovali Pluton.

pluto_dog_disney

Verjetno ste že opazili oz. veste, da imajo vsa imena planetov svoj izvir v grški in rimski mitologiji. Pluton je tako grški bog podzemlja. Gre za eno izmed imen, ki predstavljajo bolj znanega boga Hada.

Mimogrede, če imate veliko zamisli za nova imena, pa lahko predlagate kakšnega za katero izmed še ne poimenovanih Plutonovih lun. Pluton ima namreš 5 lun; Nix, Hydra in že omenjena Charon, in dve nepoimenovani, P4 in P5.

Kljub temu, da je Pluton predstavljal planet X in je ta status izgubil leta 2006, nekateri še zmeraj iščejo planet X. Astronomi pa se v večji meri strinjajo, da planet X ne obstaja. Še vedno je v rabi le nekakšen koncept planeta X, s katerim razložijo določene anomalije v sončevem sistemu. Prav na podlagi take anomalije je Percival Lowell že več kot 100 let nazaj predlagal obstoj Plutona.

Ko že pišem o planetih, moram pojasniti tudi izvir besede planet. Slednja sodi med izpeljanke iz stare grščine planetes, (asteres) planetai ali tavajoče zvezde (wandering stars). Potemtakem tudi planeti po tirnicah le tavajo v neskončnem vesolju.

To je to!
Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: