Grafit

27 Feb

Ravno sem prišla z ogleda Banksyjevega filma Exit through the gift shop. To je film, ki si ga moramo nujno ogledati, da začutimo ironijo sodobne družbe in njenega dojemanja umetnosti. V grafite sem verjetno zagledana že od malih nog; ne vem, zakaj me tako prevzemajo. Ko potujem, jih pogostokrat namenoma iščem po mestu z zemljevidom, na katerem so križci, kot da bi iskala skrite zaglade mesta. Pa saj to nekateri grafiti tudi zares so! Že v gimnaziji sem napisala seminar o grafitih. Na maturi sem poleg svoje prve ljubezni, biologije, izbrala umetnostno zgodovino, tako da so bili grafiti idealna tema. Danes si bom sposodila nekaj besed iz seminarja.

Lani sva s prijateljem po Londonu iskala Banskyijava dela.

Lani sva s prijateljem po Londonu iskala Banskyijava dela.

Beseda grafit v umetnostni zgodovini predstavlja neko umetniško delo, ki je nastalo s pomočjo vrezovanja oblik v neko podlago. Podoben termin je tudi »sgraffito«, ki opredeljuje vrezovanje neke barvne površine, da pride do druge pod njo. Obe besedi izhajata iz italijanske besede graffiato, kar pomeni vrezovanje. V antiki so s tem pojmom poimenovali vse, kar je bilo izklesano v steno z nekim ostrim predmetom, občasno pa sta bila v uporabi tudi kreda in oglje. Grški nedoločnik graphien pa pomeni pisati.

Moje ustvarjanje grafitov se je torej ustavilo nekje na stopnji plazenja po tleh in risanja s kredo po dvorišču. Sem jih pa zato z veseljem občudovala in raziskovala. Tako sem prišla pred leti do svoje definicije grafita, ki pravi, da so grafiti ena izmed oblik komuniciranja, ki se je v sodobnem času poslužujejo predvsem ljudje, ki želijo jasno izraziti svoje mnenje na drugačen načun. Hm, v grafitih sedaj naenkrat vidim kar manjšo analogijo s hip-hopom in punkom kot tistima glasbenima zvrstema, ki jasno izražata družbeno kritiko z rimami ali hrupom.

Kakorkoli, naj vas ne dolgočasim in se ne spravljam na vse probleme današnjega sveta in družbe, v kateri živimo; raje se posvetim grafitom. Prvi pravi sodobni grafiti so se začeli pojavljati na ulicah New Yorka, ko so se mladostniki že v začetku šestdesetih let začeli izražati z različnimi načini pisanja in risanja po zidovih, vlakih in drugih mestnih površinah. Prvi bolj znan grafitar je deloval pod imenom Taki 183. Kasneje je sledila poplava grafitov in ulične umetnosti po vsem svetu. Ene boljše, druge slabše. Med mojimi najbljubšimi in verjetno najbolj popularnimi je zagotovo Banksy, zato v vsakem mestu iščem tudi Space Invaderse.

taki183

Naj preskočim na še sodobnejše virtualne grafite, ki se pojavljajo povsod po mestih in jih večina ljudi niti ne opazi.To so t. i. digitalni grafiti. Ljudje jih ustvarjajo (ustvarjamo), ko označujemo naše lokacije, objavljamo slike na različnih družabnih omrežjih in tako naredimo posebne naše tenutke dostopne usem. Nekatri dodajajo na določenih mestih tudi besedila, z uporabo tehnologije povečane realnosti (augumented reality), ki stoji tudi za konceptom googlovih očal, lahko te zapise vidijo vsi s pametnimi telefoni oz. v prihodnosti morda z googlovimi očali. Za pametne telefone obstaja aplikacija Aurasma, s katero lahko s povečevalnim steklom pričaramo našo novo digitalno resničnost. Vsi, ki pa ne želite brezglavo z mobitelom pred očmi hoditi po svetu in zanemarjati ter ne opaziti lepot sveta, ki se nam ponujajo brez povečav, pa si oglejte nastanek mavričnega grafita. Kar domiselno, kajneda?

Tako bomo morda res dobili povečano resničnost ali pa še več dražljajev, ki nas bodo vodili v še večjo zmedenost. Naj zaenkrat ostanejo samo tisti dobri skriti grafiti, za katere se je potrebno kar malo potruditi, da jih najdemo in opazimo.

To je to!

Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: