Mesto

9 Apr

7,1 milijarda nas je; in številka se še povečuje. Kje smo? Večina nas živi s mestih. Tale slika lepo oriše gostoto prebivalstva na zemlji; vsaka izmed barv predstavla milijardo ljudi. Največ jih živi, kot lahko tudi predvidevamo, v Aziji.

V teh dneh sem naletela na fotografije Michaela Wolfa, ki prikazujejo tesne stolpnice Hong Konga. Priznam, da so me malo pretresle. Še bolj zanimiv se mi zdi projekt Per Square Mile, kjer Tim de Chat ugotavlja, na kakšno območje bi lahko spravili vse ljudi. Tako nam pokaže, kakšen del ZDA bi vsi zasedli, če bi imeli mega-mesto po zgledu Pariza ali pa Londona.

a57

Prva mesta naj bi, po arheoloških odkritjih sodeč, nastala v Mezopotamiji. Med bolj znanimi pa je vseeno mesto v Turčiji, v pokrajni Anatolija, Çatalhöyük. Nastalo naj bi kar 7500 let pr. n. št.

Na vprašanji, kako in zakaj so se ljudje začeli združevati v mestih, nimamo dokončnih odgovorov. Obstaja več različnih teorij. Nekateri postavljajo začetke mest v neolitik in z njim povezanim razvojem ter razcvetom poljedelstva. Po drugih teorijah pa naj bi se mesta razvijala že pred razcvetom poljedelstva. Razvila naj bi se zaradi lažje izmenjave različnih dobrin (orodij, semen itd.). Po mojem se pravilen odgovor skriva nekje med obema teorijams. Torej poljedeljstvo in začetek blagovne menjave. Pa saj ljudje smo socialna bitja in se radi družimo z drugimi ljudmi, tako da ni čudno, da smo prej ali slej prešli od vasi do mest!

Res je, da so sedaj mesta postala ogromna. In čeprav so mi velika mesta zelo všeč, sem se jeseni z velikega Dunaja vedno rada vračala v malo Ljubljano. Na koncu se ne morem upreti primerjavi med nočnimi slikami mest, ki so jih je posneli z Mednarodne vesoljske postaje, in slikami nevronov pod mikroskopom.

citiesandneurons3

In seveda so objave vredne tudi slike mest, ki prikazujejo nebo nad mesti, če ne bi bilo svetlobnega onesnaženja. Ah, kaj zamujamo!

Pariz brez svetlobnega onesnaženja

Pariz brez svetlobnega onesnaženja

To je to!
Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: