Ledvica

16 Apr

Who wants to live forever?,” se sprašujejo Queeni. Jaz že ne, tudi za vedno mlada si ne želim biti. Vseeno me odkritja regenerativne medicine vedno znova navdušujejo, zato je današnja beseda tedna ledvica.

Vsak izmed nas ima dve, levo in desno. Služijo ohranjanju homeostaze oz. ravnovesja organizma, regulirajo vsebnost elektrolitov, nadzorujejo kislo-bazično ravnovesje in v organizmu skrbijo tudi za ravnovesje soli nasproti vodi. Njihova glavna naloga je filtriranje krvi in s tem, ob tvorjenju urina, odstranjevane strupenih snovi iz organizma. Izločita se urea in amoniak, medtem ko se voda, glukoza in aminokisline med filtracijo ponovno reabsorbirajo oz. privzamejo v organizem.

Privzem vode in tekočin v ledvicah razloži tudi vsem dobro znani učinek, ko nas tišči na stranišče, ko pijemo alkohol; še posebaj je to opazno ob pitju piva. Vodo v ledvicah privzemamo s proteini, imenovanimi akvaporini. Njihovo število nadzoruje antidiuretični hormon (ADH), ki ga sprošča nevrohipofiza. ADH tako sproži vstavljanje akvaporinov v membrane ledvenih kanalčkov. Tako več kot je prisotnega ADH-ja v krvi, več akvaporinov je v ledvicah, več vode se privzame in ledvice ustvarjajo manj urina, a je ta bolj koncentriran. Ko pa pijemo alkohol, ta zaustavi nastajanje ADH-ja v nevrohipofizi, zaradi česar je v ledvenih kanalčkih manj akvaporinov in ne prihaja do ponovnega privzema vode, tako da nastaja več urina, ki pa je manj koncentriran. Vse to pa vodi do rednih obiskov stranišča vsakokrat, ko prepijemo večer.

hello_kidney

Ledvice so uporaben organ, kar se še posebaj izkaže pri pacientih, ki jim ledvice ne služijo, kot bi morale. Ledvice so kar pogostokrat presajeni organ. Ker pa donorjev ledvic le ni dovoj, se znanstveniki trudijo sestaviti umetno ledvico, ki bi jo lahko vstavili v paciente in tako nadomestili trajno obolel ali poškodovan organ.

Prejšnji teden so v reviji Nature Medicine poročali o uspešnem poskusu, o zamenjavi ledvice pri podgani, ki so ji vstavili umetno narejeno ledvico. Umetno ledvico so naredili tako, da so vzeli ledvico mrtve podgane in iz nje odstranili vse celice, ohranili pa le t. i. matrico oz. oder za postavitev nove ledvice, ki ga predstavlja kolagen. Matrica je bila sestavljena iz strukturnih proteinov, ki sestavljajo ledvico. Osnovo ali matrico so postavili v steklene komore, napolnjene z nutrienti oz. hranili ter s kisikom. Ker so ledvice kompleksen organ, so matrici dodali še cevčice, ki so predstavljale renalno arterijo, veno in ureter. Nato so dodali ledvične celice mladih podgan in človeške umbilikalne venske endotelne celice. Slednje so prekrile oz. obdale mesta, kjer se nahajajo krvne žile v ledvicah. Podganje celice so dodali v matrico s pomočjo uretra in so zapolnile vse ledvične vode, ki sestavljajo ledvični urinski filtracijski sistem. Najbolj zanimivo je bilo dejstvo, da so se mlade, še nediferencirane pogdanje celice razvile glede na mesto, na katerem so bile, v strukturo, ki sodi na tisto mesto. Torej je diferenciacijo vodila matrica, na katero so dodali celice. Tako se je sestavil celoten organ, celice pa so “usmerjali” strukturni proteini.

Tako sestavljeni organ so nato vstavili v podgano in nove ledvice so delovale: filtrirale so kri in proizvajale urin. Izkoristek novih ledvic pa vseeno ni bil tako dober, kot je izkoristek zdravih ledvic. Umetno ustvarjene ledvice so producirale le eno tretjino urina, ki ga sicer proizvedejo zdrave ledvice. Kreatin, stranski produkt delovanja mišic, ki ga prav tako uporabljamo kot mero zdravosti ledvic, so odstranile 36-krat počasneje kot zdrave ledvice. Na tem mestu je dobro opozoriti, da ljudje, ki trpijo za boleznimi ledvic, uporabljajo dializo šele, ko delovanje njihovih ledvic pade pod 15 % delovanja zdravih ledvic. Tako bi bil velik uspeh že, če bi bilo potencialno delovanje umetno ustvarjenih človeških ledvic nad 20 % delovanja zdravih ledvic.

Naj sklenem z malo manj obetavnim dejstvom: daleč smo še od uporabe umetno ustvarjenih organov pri človeku. Je pa predstavljeni dosežek vseeno eden izmed pomembnejših delov sestavljenke, imenovane Umetna gradnja organov.

Pazite na svoje ledvice!

To je to!
Z

*Dodatne predstavitve umetne podganje ledvice so dostopne tukaj: link1 in link2.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: