Beseda

14 Maj

Torkova beseda tedna; torek sem že predstavljala, besedi teden in beseda pa še nista bili predstavljeni. Danes si beseda zasluži mesto na Piškotarni. Besede so osnovne enote jezika, povedi in stavkov. Z besedami sporočamo. Besede so zanimive, lepe, smešne, dolge, kratke, različne, nove in stare.

Najstarejše naj bi se ohranile celo 15 tisoč let. Angleški raziskovalci so se z uporabami metod, ki jih uporabljajo pri raziskovanju evolucijske povezave med različnimi vrstami, lotili jezika. Kaj naj bi to pomenilo?

Pri preoučevanju sorodnosti vrst lahko poleg morfoloških lastnosti in znakov uporabimo tudi genski zapis organizmov in ga primerjamo med različnimi vrstami. Tako so uporabili skupne besede (cognate), ki se pojavljajo v različnih jezikih in imajo enak pomen, kot sorodne. Višjo podobnost imajo jeziki, ki imajo višje število med seboj podobnih besed. Tako imata nemščina in angleščina kar 70 odstotkov podobnih besed, medtem ko imata francoščina in angleščina le 50 odstotkov podobnih besed. To ob uporabi evolucijskih metod za razlago povezanosti jezikov pomeni, da imata nemščina in angleščina kasnejšega skupnega prednika kot pa francoščina in angleščina. S omenjenim predvidevanjem so s statističnimi metodami prišli do skupnih predniških jezikov. Uporabili so protobesede ali predniške besede in že pred časom nekateri raziskovalci predstavili obstoj proto-indoevropejskega jezika. Pagel in ostali raziskovalci pa so šli še dlje, želijo odkriti oz. potrditi teorijo, da obstajajo še druge predniške superdružine jezikov. Drugi raziskovalci pa omenjajo možnost, da je do podobnosti besed prišlo zgolj zaradi naključja. Zagovorniki skupnega izvora jezikov in povezanosti vseh jezikov se opirajo predvsem na to, da še nismo razvili prave metode preučevanja sorodnosti jezikov. Sedaj jo imajo, ampak ali je res pravilna? Kar nekaj raziskovalcev se z omenjenimi teorijami ne strinja. So za jezik res dovolj le besede, lahko bi nam zadostile tudi le črke? Ali jeziku   doda več slovnica in podobne reči? In le kako na koncu dobimo čarobni svet besed in jezika?

Abeceda Ariesa Wana

Abeceda Ariesa Wana

S primerjavo jezikovnih družin so odkrili 23 besed, ki naj bi bile starejše od 15 tisoč let, med drugim so se na seznamu znašle besede lubje, mater, dati, roka, ogenj, pepel, potegniti, slišati in črv (v viru ang.: thou, I, not, that, we, to give, who, this, what, man/male, ye, old, mother, to hear, hand, fire, to pull, black, to flow, bark, ashes, to spit, worm). Tukaj lahko tem besedam tudi prisluhnete; zanimiva stran.

Še zanimivost, v raziskavi leta 2007, ki je bila objavljena v reviji Nature, je enaka raziskovalna skupina ugotovila, da imajo vse besede 50-odstotno verjetnost, da jih nadomesti nova beseda na vsakih dva do štiri tisoč let.

Na podlagi omenjenih skupin jezikov bi v primeru, da so res obstajale, lahko tudi posredno razsikovali tudi premike in širjenje človeške vrste po svetu.

Kaj pa sočne besede in psovke? So tu že od zmeraj, se spreminjajo? Je mogoče, da je bil še ne tako dolgo nazaj stavek: “O, moj Bog!” zaničevalen in nesramen? Kaj šele, da si nekomu rekel: “Pri božjih kosteh.” O dreku pa se je govorilo skoraj ves čas. Ljudje so celo skupaj ob pogovoru opravljali veliko potrebo. Sedaj pa nekateri prijazno preklinejo: “Drek!” Več o zanimivih psovkah, kdaj in zakaj se uporabljajo, najdete na povezavi, še več v knjigi. Kdo bi si mislil, da so tako zanimive!

Nadvse zanimiv svet besed, verjetno še bolj zanimiv in lep kot pa predstavljen v zapisanem. Upam, da vam predstavim še več besed, sprejemam pa tudi predloge za nove.

To je to!
Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: