Povezovanje

21 Maj

V povezovanju je čar; s povezovanjem lahko pride do večjih znanstvenih odkritij; ravno zaradi povezovanja različnih znanj in že znanih dejstev se lahko razvijejo novotarije. Danes je bil v reviji Nature Communications objavljen članek Development of Middle Stone Age Innovation Linked to Rapid Climate Change ali ‘Razvoj inovacij v srednji kameni dobi je bil povezan z hitrimi klimatskimi spremembami’, v katerem so raziskovalci povezali odkritja oz. podatke o klimatskih spremembah skozi časovno obdobje 100 tisoč let z arheološkimi odkritji na obalah Južne Afrike.

Kaj so raziskovalci ugotovili?

V raziskavi oz. bolj kot ne obdelavi podatkov so odkrili povezavo med spremembami podnebja v podsaharski Afriki in pojavljanjem kompleksnejših industrij v Srednji kameni dobi. Ni šlo ravno za industrijsko revolucijo s konca 18. stoletja in z začetka 19. stoletja, se pa na podlagi paleoantropoloških odkritij kaže razvoj različih kultur in vznikanje različnih industrij v tem odbobju. V obdobju med 90 in 40 tisoč leti nazaj se pojavljajo različne najdbe orodij, nekatere bolj kompleksne in druge preprostejše. V časovnih obdobjih, v katerih je najdb več, je bilo v podsaharski Afriki več dežja. V tem času je bila severna polobla ohlajena.

Pred časom so predvidevali, da je bila južna polobla, ob mrazu na severni polobli, vroča in suha. Človeška vrsta naj bi se oblikovala na suhih savanskih območjih. Raziskovalci z Univerze v Cardiffu, Naravoslovno-zgodovinskega muzeja v Londonu in Univerze v Barceloni so z novimi podatki opisali klimatske spremembe na obali Južne Afrike, ki so se odvijale 100 tisoč let nazaj. Ugotovili so, da je v podsaharaski Afriki prihajalo do daljših deževnih obdobij. Ravno v ta časovna obdobja so uvrstili oz. datirali tudi veliko pomembnih arheoloških odkritij, ki so kazale na kompleksnejše razvite kulture in industrije. Chris Stringer, ki je sodeloval v raziskavi, opisuje sovpadanje klimatskih sprememb in kulturnih inovacij kot podporni dokaz, da je rast populacij spodbudila kulturne spremembe, predvsem na račun večjega števila interakcij med ljudmi.

Na tem mestu naj še omenim zanimivo hipotezo o tem, da smo ljudje akvatična opica. Hipoteza o vodni opici pojasnjuje človeško bipedalnost. Ljudje naj bi živeli v vodi ali blizu vode, zaradi česar je prišlo do izgube dlakavosti in pojava bipedalnosti, ko smo brodili po vodi. Večina znanstvenikov hipoteze Alisterja Harveya iz leta 1960 ne podpira. Odkrili niso tudi nikakršnih podatkov, ki bi to podpirali, tako da je vodna opica postala le zanimiva zgodbica.

Raziskovalci vseeno opozarjajo, da bo o povezavi med klimatskimi spremembami in kulturnimi spremembami v razvoju človeka potrebno narediti še več primerljivih raziskav na drugih območjih Afrike. Šele zatem bomo vedeli, ali je bilo območje, kjer so raziskali klimatske spremembe v časovnem obdobju 100 tisoč let posebno pomembno v razvoju moderne človeške kulture.

Vsekakor se mi zdi povezava klimatskih sprememb in razvoja človeka zanimiva, saj je jasno, da nas okolje oblikuje, ne le na ravni osebkov, ampak tudi na ravni populacij. Zanimivo je tudi, kar je izpostavil Stringer, da je prišlo od spremembi podnebja do izrazitejših interakcij med ljudmi in verjetno tudi do sodelovanja. Ravno za slednjega se vedno bolj izkazuje, da je zelo pomemben temelj človeške evolucije. V začetku vrste razumnega človeka Homo sapiens nas je oblikovalo sodelovanje in ne individualnost, h kateri na žalost vedno bolj stremimo dandanes.

Navkljub bizarnosti hipoteze o vodni opici ima voda za človeško vrsto očitno velik pomen. Če se bipedalnost ni ravno razvila zaradi brodenja po vodi, lahko vodi vseeno pripišemo pomemben del v oblikovanju človeške vrste, saj so se predniki današnjega človeka združevali in preživeli ob vodi.

Ravno sodelovanje in povezovanje nas po mojem mnenju lahko vodita v napredek. Zato se mi zdi prav, da je beseda povezovanje danes dobila svoje mesto v Piškotarni. Najbolj zanimivo pa je povezovnaje med ljudmi z različnimi vedenji in znanji.

To je to!
Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: