Komar

9 Jul

Naključje je naneslo, da sem se med vikendom potepala po Italiji v bližini mesta Pavia, kjer, sodeč po rdečih pikah na moji telesni površini, biva tudi zajetna količina komarjev. Poleg tega se te dni učim o funkcionalni morfologiji živali in o komarjevem aparatu za srkanje krvi. Za konec naj še dodam, da imajo medicinske sestre veliko težavo, kako meni odvzeti kri. Baje imam zelo skrite žile. Naj ta nered osmislim z eno besedo: danes bom pisala o komarjih, pravzaprav o komarkah (samicah komarja).

Komarji sodijo v razred žuželk (Insecta), red dvokrilcev (Diptera), podred komarjev (Nematocera) in družino Culicidae. Delimo jih v tri različne poddružine. Dovolj sistematike. Večje število komarjev najdemo v bližini vodnih virov, različnih jezer, rek in stoječih vod. Med razvojem v odraslo žival se preobrazijo skozi različne stopnje (jajčece, larva ali ličinka, buba in imago ali odrasla žival). V stadiju ličinke jih najdemo v vodi.

Komarji nas jezijo predvsem zaradi pikov, ki povzročijo srbečico. Poleg te zoprnosti so nevarni tudi zato, ker prenašajo tudi nevarne bolezni. Ena izmed njih je malarija, ki se kot posledica gospodarske krize ponovno bliža tudi Evropi.

Pikajo nas pravzaprav komarke. S sesalčjo krvjo dobijo pomembne beljakovine in maščobe, ki jih potebujejo za nastanek jajčec. Drugače se komarji, tako kot še nekatere druge žuželke, hranijo z nektarjem in ostalimi sokovi rastlin.

mosquito-artery-hit

Komarke imajo posebno oblikovan sprednji del obustnega aparata, ki se imenuje rilec ali proboscis. Gre za podolgovato valjasto strukturo na sprednjem delu telesa nekaterih živali, tudi žuželk, ki jo lahko izvihajo ali vpotegnejo. Rilec sestavlja labium ali del obustnega aparata žuželk, ki je nastal z drugim parom maksil, par maksil in mandibul, oboje so del obustnih okončin členonožcev in hipofarinks ter labrum ali neparna hitinska guba pred mandibulami, ki z zgornje strani obdaja usta žuželk. Za lažjo predstavo si oglej obustni aparat na slikah.

mosquito-needle

a) Rilec ali probosic; b) posnetek rilca s kamero; c-f) posnetki rilca s SEM ali vrstičnim elektronskim mikroskopom. (vir)

Za pik komar najprej uporabi parne maksile in mandibule. S prvimi se zasidra v koži, saj jih sestavljajo ploska rezila. Z mandibulami  prebode kožo. Zatem spusti v prebodeno tkivo še labrum in hipofarinks. Iz slednjega sprošča slino z antikoagulantom, s čimer prepreči strjevanje krvi. Skozi labrum pa srka kri.

Vir

Rilec (vir)

Kako pa je to povezano s tem, da je meni po navadi težko vzeti vzorec krvi?

Japonski raziskovalci želijo z oponašanjem obustnega aparata komarjev in mehanizma za pitje krvi razviti nove medicinske igle. Z njimi bi lahko pacientom nežneje in lažje vzeli vzorec krvi. Iglo so sestavili iz silikonskega dioksida, široka pa je 1,6 mikrometra.

Biomimetika je še kako uporabna in upam, da bo vedno bolj. Ob tem postanejo še celo komarji uporabni.

Ampak vseeno me še vedno nekaj srbi. Zakaj?

Ko se komarka nahrani, na mestu pika ostane še nekaj komarčje sline z antikoagulanti, ki je tujek v našem telesu. Naš imunski sistem reagira in izdelajo se protitelesa, ki se vežejo na antigene, ki so prišli s slino komarke. Ta reakcija privede do sproščanja histamina. Slednji sproži vnetni odziv. Pride do razširjanja krvnih žil, kar ustvari rožnat in srbeč izpuščaj. Do srbečice pride, ker razširjene žile pritisnejo tudi na živčne končiče v bližini pika, kar mi začutimo kot srbečico.

To je to! Pa čim manj komarjevih pikov vam želim to poletje!

Z

Advertisements

2 komentarja to “Komar”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Jelen | Piškotarna - december 24, 2013

    […] besedami nekajkrat predstavila kakšno žival. Tako so se na TBT-ju znašli fenek, kenguru, komar, želva in žirafa. Danes vam za božično darilo predstavljam živali dveh velikih mož, in sicer […]

  2. Izbirčna meta | Piškotarna - oktober 12, 2014

    […] a ne neposredno: potrebuje posrednice, našel pa jih je v komarkah. Za valjenje jajčec potrebujejo komarke beljakovine in maščobe, ki jih dobijo prav iz sesalčje krvi. Kako pa ločujejo komarke od […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: