Vezalke

16 Jul

Nekaj let nazaj sem veliko tekla, sedaj se ponovno počasi vračam v ta svet. Tako sem včeraj zvečer obula superge in zavezala živo oranžne vezalke in se najprej spomnila, kako sem si kot otrok želela ves čas nositi čevlje z ježki. Bila sem verjetno malo len, ne prav brihten otrok, in se nisem naučila pesmice, ki bi mi bila v pomoč: “Naredi zajčku ušesa, teče naj okrog drevesa! Ko se v luknjo skrije, brž se uhlje mu navije”. Če bi takrat vedela kaj o možganih in učenju, bi se verjetno z veseljem učila pesmice pa tudi ročnih spretnosti. Sem pa le uporabljala izum narave, ki je dal George de Mestralu idejo za ježka. De Mestral je opazil, kako so se semena Arctiuma sprijela na njegovo obleko in pasjo dlako. To je papagajsko skopiral in tako prihranil meni in verjetno še komu muke ob učenju, kako naresti mašnico. Vseeno so mi dale oranžne vezalke včeraj spet misliti: nekdo se je moral spomniti čevljev in vezalk ter na koncu še načina zavezovanja vezalk.

Oranžne vezalke peljem tečt.

Oranžne vezalke peljem tečt.

Na harvardski univerzi se skupina raziskovalcev ukvarja z bosonogim tekom. Pravijo, da ko so naši predniki lovili hrano in s tekom zasledovali ter izmučili plen, niso nosili fensi najkic, adidask ali katerihkoli čevljev že. Naokoli so tekli bosonogi. Dokler se ni pojavil prvi protočevelj. Areni-1 čevelj so arheologi datirali 3500 let pred našim štetjem. Našli so ga v Armeniji; zelo verjetno je, da so ljudje čevlje nosili že veliko prej, a se zaradi občutljivosti naravnega materiala niso ohranili. Tudi slavni ledeni mož Ötzi izpred 3300 let pred našim štetjem, najdem v Alpah, nekje na avstrijsko-italijanski meji, je imel obute čevlje.

Iz omenjenih najdb težko povemo kaj o vezalkah. Najstarejši dokazi kažejo, da so moderne vezalke že bile v uporabi v srednjem veku. V londonskem muzeju imajo nekaj srednjeveške obutve iz 12. stoletja.

Tako se nam vsaj 800 let vezalke smejijo, zelo verjetno pa že dalj časa. Pa preskočimo s časovnico v današnje čase. Poplava vezalk, različne barve, načini vezave in še kaj bi se našlo. Možnosti, kako zavezati in vpeti vezalke čez superge, je kar dva trilijona. Če se vam vaši čevlji zdijo dolgočasni, je nekaj idej na voljo tukaj in tukaj pa verjetno še kje.

Kdo se je spomnil mašnice? Ne vem in verjetno je to skorajda nerešljiva uganka. Kdo ve. Obstajajo patenti načinov zavezovanja vezalk in pripomočkov za zavezovanje vezalk. Ob tem si mislim, da še sreča, da moji starši niso vedeli tega; tudi če bi, verjetno takih neumnosti ne bi kupovali. In se le nisem toliko polenila, da se ne bi naučila zajčku uhljev naviti.

Ameriški križ-kraž (levo) in evropska ravnost (desno)

Ameriški križ-kraž (levo) in evropska poravnanost (desno)

Pri vezalkah ni pomembna le mašnica, ampak tudi, kako so vpete v čevlje. Obstaja več že omenjenih metod vpetosti vezalk v čevlje. Najbolj pogosti sta križ-kraž (criss-cross) ali ameriški način in poravnani (straight) ali evropski način (glej sliko). Raziskovec Burkart Polstner je iz vedoželjnosti in zaradi zanimanja za optimizacijo geometrijskega sistema preveril, kakšni so različni načini vpenjanja vezalk in kateri je najboljši način. Ugotovil je, da uporabljamo dva najbolj učinkovita načina, ki služita namenu, da se čevelj lepo drži naših stopal in da ne opleta vse naokoli kot kakšen klovnski čolnjast čevelj. Matematikom to ni zadosti, tako imajo svoj problem vezalk, kjer so ugotavljali, kako s najkrajšo možno dolžino pokriti čim bolj učinkovito vse luknje v čevlju. Izkaže se, da je rahlo spremenjeni ameriški način najprimernejši. Od tu me je pot raziskovanja za današnji blog vodila do srečanj matematikov, kjer govorijo o teoriji vozlov (knot theory). Gre za vozle, ki nastanejo, če vezalka nima konca oz. če gre za zaprt krog. Saj poznate tisto igro, ko se ljudje primejo za roke in se zavozlajo ter se potem trudijo odvezati. To počno nadvse zabavno in lahko tudi dolgotrajno. Ravno tovrstne vozle raziskujejo kakor tudi veliko bolj kompleksne, nekatere prav nepredstavljive; ah jasnost in zastrašujoča abstraktnost matematike!

Čim manj zavozlanih vezalk vam želim! Jaz sem se nadvse zabavala ob odkrivanju sveta vezalk; upam, da je tudi tebi zanimiv!

To je to!
Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: