Hermafrodit

20 Avg

Prejšnji teden sem bila s sošolci z gimnazije na morju. Po dolgem času smo se spet igrali kvazi pantomimo oz. opisovanje besed z govorom in ugibanje, kaj bi lahko opisovali. Igra, ki ne vem, kako se imenuje (če kdo ve primeren izraz, naj ga prosim sporoči), me je spomnila, da smo se pred leti igrali pravo pantomimo in sem morala prikazati besedo hermafrodit. Besede na žalost moja skupina ni ugotovila, pa čeprav smo prišli celo do Lady Gaga. Zanjo nekateri trdijo, da je hermafrodit oz. dvospolnik. Še celo google predlaga njeno ime ob iskanju besede hermaphrodite.

Hermafrodit - Lady Gaga?

Hermafrodit – Lady Gaga? Je ali ni?

Beseda hermafrodit ali dvospolnik opisuje organizem, ki ima ženske in moške spolne organe. V živalskem svetu se to pogosteje pojavlja pri nekaterih polžih (rahlo umetniški video najdeš spodaj), deževnikih ter tudi pri vretenčarjih, predvsem nekaterih ribah.

Beseda izhaja iz imena mladega moža iz grške mitologije, Hermaphroditusa. Njegova lepota je očarala vodno nimfo Salmacis, ki si je zaželela biti za vedno združena z njim. Bogovi so ji tako dobesedno ugodili in so ju združili v dvospolnika. Jaz si združena predstavljam nekako takole… Poglejte si fotografije o feminizirani moškosti.

Zanimiv primer dvospolnika je morska klovnovska ribica ali Amphiprion ocellaris, mogoče bolj znana po risanki Nemo. Če se spomnite, tam Nemov oče Marlin pripravi dom v vetrnici, ki ga veselo predstavi Nemovi mati Coral. Občudujeta tudi svoje še ne izvaljene potomce. Ta vesel trenutek zmoti avstralska barakuda, ki poškoduje Coral in ukrade večino zaroda. Le eno jajce ostane. Zanj Marlin še posebaj lepo poskrbi in Nemo se kasneje odpravi na pravo avanturo. A biologe lahko zmoti preveč preprosto opisano razmnoževanje ribic klovnov. Klovni so namreč ob izvalitvi dvospolniki in šele kasneje najprej postanejo moškega spola, na koncu velike dominantne samice.

Pri ribicah klovnih gre za primer zaporednega hermafroditizma. Z zanimivimi preizkusi so ugotovili, da socialno okolje rib določa spol ostalih rib. Ko so imeli v akvariju večjo dominantno samico, manjšega samca in nekaj dvospolnikov ter so odstranili samico, je samec čez nekaj časa postal dominantna samica, iz dvospolnikov pa so se razvili samci. Klovnovske ribe imajo tako tkivo ovarijev ali jajčnikov (za dozorevanje jajčnih celic) kot testisov (za dozorevanje semenčic). Ker se najprej razvijejo v samca in kasneje v samico, gre za primer protandrije. Če se žival najprej iz dvospolnika razvije v samico in nato v samca, pa gre za protoginijo.

Poleg opisanih primerov dvospolnikov obstajajo tudi sočasni hermafroditi. Primer so deževniki, ki so ob istem trenutku moški in ženske. Za uspešno parjenje pa morajo najti še enekga dvospolnika, s katerim se združiijo in na koncu oba skupaj izležeta jajca v kokonu.

Deževnika, združena na dveh mestih, kjer se ustvari klitelum ali žlezasti pas (žlezasta odebelitev integumenta v obliki pasu v sprednjem delu telesa deževnikov; žlezaste celice izločajo snov, ki omogoča parjenje in tvorbo kokona).

Deževnika, združena na dveh mestih (dva bela pasova), kjer se ustvari klitelum ali žlezasti pas (žlezasta odebelitev integumenta v obliki pasu v sprednjem delu telesa deževnikov; žlezaste celice izločajo snov, ki omogoča parjenje in tvorbo kokona).

Tudi pri človeku se lahko pojavi hermafroditizem. Če je Lady Gaga dvospolnik/dvospolnica, ne vem. Pri ljudeh gre za spolno anomalijo. Lahko se pojavi mozaičnost, kjer se del kromosoma Y (odsek SRY) ob prekrižanju kromosomov v mejozi prida k X (spolnemu) kromosomu. Možni so tudi nastanki zarodkov z dvojnim kompletom spolnih kromosomov, kjer se razvijejo tako jajčno tkivo ter tudi testisi. Pri ljudeh poznamo tudi psevdohermaforditizem. Gre za pojav, ko ima človek drugačne sekundarne spolne znake glede na njegove spolne organe oz. gonade. V obeh primerih so razlogi za nastanek teh stanj raznoliki in kar kompleksni, tako da se v podrobnosti ne bom spuščala.

Še enkrat več sem predstavila kompleksnost biologije. Primerov hermafrodizma je veliko več od teh, ki sem jih predstavila. Če vas zanima, malo pobrskajte še sami. Meni se je porodilo tudi vprašanje, kako nastane spol pri živalih in ali sploh obstaja prava definicija spola? Pri hermafroditih je očitno ni.

To je to!
Z

Štrus, J., Zrinec, A. in Polak, S. 2001. Mali leksikon zoologije, Tehniška založba Slovenije, Ljubljana.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: