Marsovke in marsovci

10 Sep

Saj veste; tista vprašanja, od kod smo, zakaj smo, kako je nastalo vesolje … Eno izmed njih je tudi, kako je nastalo življenje. Zadnje dni sem zbolela in se počutim, kot da imam glavo veliko kot kakšen nezemljan. Tako se bom danes posvetila eni izmed vrst prebivalcev širnega vesolja, “marsovcem”.

Kaj pa, če smo vsi z Marsa? Natančneje, kaj pa če so prve molekule, ki so, pod posebnimi pogoji, vodile v nastanek življenja na Zemlji, prišle z Marsa?

Tako trdi ameriški biokemik Steven Benner. Svojo hipotezo utemeljuje s podatki o takratnih pogojih za življenje na Marsu v primerjavi s pogoji na Zemlji. Zemlja naj bi bila v oddaljeni preteklosti v večini prekrita z vodo, kar otežuje razvoj stabilnejših molekul, medtem ko je bil Mars samo delno prekrit z vodo. Prav tako naj bi oksidacija lažje potekala na Marsu kot na Zemlji. To naj bi omogočalo nastanek molekul, ki imajo v sebi vezan tudi kisik. Na koncu naj bi vsi ti pogoji na Marsu omogočili obstoj molibdatov, ali molekul, v katerih sta povezana kisik in molibden. Molibdati preprečujejo nastanek katrana iz organskih snovi. Laboratorijski eksperimenti kažejo, da lahko molibdati spremenijo organske molekule v ribozo, ta pa je ena izmed molekul, ki gradi našo DNK. Odkril je kar nekaj povezav med pogoji na Marsu in ugodnimi razmerami za začetek življenja, na koncu pa Branner predvideva, da je življenje prišlo na Zemljo v obliki mikroorganizmov na meteoritih.

Smo z Marsa? (vir)

Smo z Marsa? (vir)

Vseeno so drugi raziskovalci večinoma skeptični. Še vedno imamo več teorij o nastanku življenja. Podobna ideji prihoda življenja z Marsa je teorija panspermije. Ta zamisel govori o tem, da življenje potuje po vesolju na meteoritih, asteroidih, planetoidih in podobnih manjših letečih kamnih/skalah.

Po mojem se odgovor skriva v naključjih in v tem, da so se na Zemlji razvili pravi pogoji za nastanek življenja: prava oddaljenost od Sonca, dovolj vode, prava temperatura itd. Zamisel nekakšne abiogeneze, ki se je zgodila na Zemlji, mi je še najbližja.

Abiogeneza govori o nastanku živega iz neživih snovi. To naj bi se zgodilo v t. i. prajuhi, sestavljeni iz najrazličnejših snovi. Zanimiv je na primer Miller-Ureyev eksperiment, pri katerem so simulirali pogoje na Zemlji izpred štirih milijard let nazaj, ko naj bi se življenje začelo. Uporabili so molekule, ki naj bi bile prisotne v takratni atmosferi. To do voda, metan, ogljikov monoksid, amoniak in molekule vodika. Ob tem so ustvarili posebne pogoje. Vodo so segreli, prišlo je do izhlapevanja, sprožili so bliske, skozi njih je potovala para (to naj bi bili pogoji v atmosferi), na koncu so vodo ponovno ohladili. V ohlajeni vodi so se ob poteku eksperimenta na koncu res znašle organske spojine. Notri so odkrili tudi aminokisline, ki so gradniki proteinov oz. beljakovin v živih organizmih. V opisanem eksperimentu manjkajo osnovni gradniki RNA in DNA, nukleotidi. A so s podobnimi eksperimenti dokazali tudi možen nastanek le-teh.

Vseeno ima tudi ta teorija svoje pomanjkljvosti. Od kod pride energija za življenje? Nekateri raziskovalci tako začetek življenja postavljajo v globino ocenov oz. v bližino hidrotermalnih vrelcev. Tam doli se v luknjicah v naravnih votlinicah na hidrotermalnih vrelcih ustvarjajo geokemijski gradienti. Ti naj bi bili prvi viri energije za primitivne predniške oblike živih organizmov. V teh celicah oz. luknjicah pride do nastanka lipidov, proteinov in nukleotidov, ki bi lahko vodili v nastanek prvih celic.

Smo torej z Marsa ali smo zgolj eno izmed neskončnih naključij, ki se dogajajo v neskončnem vesolju?

Če vam tale stavek ni niti približno jasen, si poglejte prikupnega Charlieja, ki naj vam razloži nekaj o neskončnosti.

Vseeno moram še dodati, da si ljudje očitno želimo biti marsovci. Ne vem, če ste že slišali za projekt Mars One? Ponujajo enosmerno vozovnico za Mars. Za 40 mest se je prijavilo kar več kot 200 tisoč ljudi. Sedaj sledi izbirni postopek, potem, leta 2023, naj bi odšli. Če bo vse po sreči, in se vsaj nekaterim ne zmeša, pa postanejo prvi pravi počlovečeni marsovci. Držim pesti!

To je to!
Z

Dodatek (12. 9. 2013): Carl Zimmer, meni ljubi bloger, je odlično predstavil zgodbo o možnem nastanku življenja na Marsu.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: