Oreksin

30 Okt

Kava je tista, ki nas (vsaj nekatere) drži pokonci podnevi. Zvečer in ponoči je ne pijemo, da lahko spimo. To je tako in nič drugače! Vse dokler ne preberem v knjigi nevrologa Oliverja Sacksa Hallucinations, da obstaja hormon oreksin. Gospod Sacks piše: “Znano je, da hipotalamus proizvaja in izloča hormone ‘budnosti’, oreksine, in da pomankanje oreksinov povzroča prirojeno narkolepsijo.” Saj res, se spomnim predavanj z biologije, o oreksinih sem pa že slišala…

Narkolepsija je ena izmed motenj spanja. Glavni znaki so čezmerna zaspanost čez dan, na primer: otrok lahko zaspi med poukom; nekateri zaspijo sredi dneva ob televiziji ali ob branju časopisa. Hmm, pa saj se to kakšno popoldne zgodi tudi meni!? Narkolepsija vključuje tudi druge znake, kot so nenadna ali delna izguba mišičnega tonusa ob čustvenem dogodku, paraliza oz. nezmožnost gibanja itd. Sacks zelo podrobno opiše pričevanja bolnikov s narkolepsijo. Da vam ne izdam vsega in se posvetim le oreksinu, vam v branje priporočam Halucinacije.

Beseda oreksin mi je bila tako všeč, da si je prislužila mesto na Piškotarni. A njen pomen ne predstavlja budnosti. Grška beseda orexis pomeni apetit. Poleg tega ima hormon oreksin še eno ime, hipokretin, ker nastaja v hipotalamusu in je povezan s črevesjem (oz. apetitom), kjer se izloča hormon sekretin. Oreksin ali hipokretin je enak hormon, samo to nesrečo ima, da sta ga dve skupini odkrili skoraj istočasno in je tako dobil dve imeni. Jaz sem se odločila za besedo oreksin. Nevroni, ki izločajo oreksin, so prisotni samo v hipotalamusu, kljub temu pa so ti nevroni povezani in razpredeni po skoraj celotnem osrednjem živčnem sistemu.

B slika prikazuje na kaj vse oreksinim vplivajo v centralnem živčnem sistemu. (vir)

B slika – puščice prikazujejo projekcije oreksinskih nevronov iz hipotalamusa (na kaj vse vplivajo oreksini) v centralni živčni sistem (vir)

Oreksini sodelujejo pri vzdrževanju stalnega notranjega okolja organizma oz. homeostaze, vplivajo na apetit, sisteme nagrajevanja v možganih in nas ohranjajo budne. V hipotalamusu se nahajajo nevroni, ki pripravljajo oreksin in ga izločajo v centralno živčevje. Hormoni oreksini vplivajo na monoaminergične in holinergične nevrone v hipotalamusu in možganskem deblu ter tako skrbijo za daljša dnevna obdobja budnosti. Monoaminergični nevroni zavirajo delovanje GABAergičnih nevronov, tj. na tisti del živčevja, ki aktivira spanje. Pri spanju so aktivni GABAergični nevroni iz ventolateralnega preoptičnega območja (VLPA). Ti nevroni zavirajo oreksinske in monoaminergične nevrone. Poleg tega se v temi sprošča tudi hormon melatonin iz epifize, a o tem kdaj drugič.

(vir)

A – stanje budnosti; B – spanje; C – narkolepsija; odebeljene puščice označujejo vzbujeno stanje; Črte brez puščic prikazujejo zavirano delovanje (vir)

Pri bolnikih z narkolepsijo oreksinski nevroni ne delujejo oz. sproščajo le do deset odstotkov normalne količine oreksina. Pomankanje oreksina tako vodi v narkolepsijo. Ob tem ima vpliv tudi na debelost in nekatere druge funkcije organizma.

Oreksini vzbujajo tudi noradrenergične, serotonergične, dopaminergične in histaminergične sisteme. Ravno ti pa so podsistemi, ki so soudeleženi pri sistemu nagrajevanja v možganih, pri našem apetitu in še marsičemu. V naših možganih je vse prepleteno.

To je to!

Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: