Alkohol

5 Nov

Prejšni torek sem bila na rojstnodnevni zabavi pri kolegici biologinji K. Ko se je večer prevesil v jutro, smo složno ugotovile, da smo že stare, saj po zmernem pitju alkohola očitno postanemo samo zaspane; opite smo hitreje kot pred leti. No, saj nisem tako stara, pa vseeno so spremembe opazne. Tako da je omemba moje Piškotarne vodila v željo, da se poglobim v svet alkohola in skušam izbrskati odgovor na naslednje vprašanje: “Zakaj smo z leti opiti že pri manjši količini alkohola?”

alcohol

Naj začnem z vprašanjem, zakaj imamo sposobnost presnavljanja alkohola.

Etanol je alkohol, ki ga najdemo v alkoholnih pijačah. Veliko etanola pa najdemo že v naravi. Verjetno so se ravno zato razvili načini in encimi, ki presnavljajo etanol. Tudi živali so sposobne presnavljati etanol. Poleg tega, da je etanol v naravi, nastaja v zelo majhnih količinah tudi med prebavljanjem hrane. Če ne bi imeli načina, da ga razgradimo, bi bili ves čas malo pod dozo. Ti razlogi so verjetno vodili v nastanek encimov, ki razgrajujejo etanol. Večino etanola se razgradi v jetrih. Najpomembnejši encim je alkoholna dehidrogenaza, ki odstranja vodikov atom iz etanola. Tako dobimo acetaldehid. Slednjega razgradi aldehid dehidrogenaze in končni rezultat razgradnje je acetat. Ta postane acetil koencim A in vstopi v cikel citronske kisline. Vse opisano se dogaja na celični ravni. V biokemijo se globlje ne bom poglabljala.

Naj vas opozorim, da je zgornji video ponaredek. Je pa smešno videti “pijane” živali.

Sedaj vemo, da je alkohol hidrogenaza eden izmed glavnih encimov pri presnovi alkohola. Lahko pomislimo, da morda s starostjo pridelamo manj tega encima kot v mladosti. Ne vem, če to zares drži, se pa omenja v virih. Drugi razlog, da slabše prenašamo alkohol, je, da se s starostjo spremeni razmerje med količino vode in maščobe v telesu. Na žalost se nam povečuje količina maščobe. Zaradi različne sestave telesa pride tudi do slabše razgradnje alkohola.

Če imate kdaj občutek, da se starate in sem vas z zapisom prestrašila pred prazniki, ko boste morda (seveda po pameti) popili kakšen kozarček več, si lahko ogledate nasvete, kako se na to pitje alkohola učinkovito pripraviti. In pazite na svoja jetra!

To je to!

Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: