Smrad

12 Nov

“Smrdi, smrdi, smrdi!” Slogan brezveznega, zoprnega oglasa, ki so ga pred časom predvajali na televiziji. Naš nos je kar občutljiv na smrad, smrdijo pa nam različne vonjave. Pravijo, da tudi godne hijene smrdijo. Jaz njihovega vonja ne poznam, želim pa ti predstaviti, kako mikroorganizmi, ki živijo na površini vonjalnih žlez (žleze z zunanjim izločanjem na površini telesa), zasmradijo hijene.

Ka'dogaja?! (vir)

Kaj dogaja?! (vir)

Večina sesalcev ima na površini telesa vonjalne žleze, ki v okolje sproščajo feromone in podobne kemijske spojine. Hijene imajo tovrstne žleze blizu zadnjične odprte pod repom. S slednjimi se rade obregnejo ob različne grme in tako označujejo svoj teritorij ali pa samo sporočajo, da so bile tam. Na podlagi tega vonja lahko njihovi sovrstniki ugotovijo njihov spol, starost ter, v primeru samic, če gre za godno hijeno ali pa je hijena že oddana in breja. S označbo torej nosijo okoli nekakšno osebno izkaznico, s pomočjo katere se lahko tudi sporazumevajo. Če torej samec zavoha godno samico, sledi vonju in verjetno je kaj hitro obema akterjema jasno, da je čas za akcijo.

Dolgo časa so mislili, da je vonj odvisen predvsem od spojin, ki jih izločajo hijene. V zadnjem času prihajajo v ospredje različne raziskave, v katerih preučujejo interakcije oz. odnose med živalmi in mikroorganizmi, ki prebivajo na njih in tudi v njih (mikrobiom). V raziskavi ‘Simbiotske bakterije posredujejo socialne vonjave hijen’ (Symbiotic bacteria appear to mediate hyena social odors) so primerjali vonjave pegastih hijen (Crocuta crocuta) in črtastih hijen (Hyaena hyaena). Večina bakterij, ki jih najdemo na žlezah hijen fermentira snovi, ki jih žleze oddajajo in s tem proizvajajo značilen vonj. Raziskovalci so vzeli vzorec bakterijske DNA in vzorec spojin, ki so oddajale določene vonjave. Ugotovili so neposredno povezavo med prisotnimi vrstami bakterij in določenimi vonjavami. To kaže na povezavo med bakterijami in vonjem, ki ga oddajajo hijene. Raziskovalci se niso ustavili pri tem, ampak so povezovali tudi vedenje in stanje živali (starost, godnost, brejost itd.) s prisotnostjo določenih vrst bakterij in z določenimi vonjavami. Odkrili so korelacije med vrstami bakterij in reproduktivnim obdobjem živali.

Mmmm, ravno pravi čas za akcijo... (vir)

Mmmm, ravno pravi čas za akcijo… (vir)

Hijene proizvajajo snovi, ki jih izločajo z žlezami. Tam na te izločke čakajo kolonije raznovrstnih mikroorganizmov, žejne po fermentaciji snovi. Zatem, zadovoljne z izločki, v zahvalo zasmradijo hijene. Smrdeče hijene tako lažje najdejo druge pripadnike svoje skupine ali pa potencialnega partnerja za paritev.

Iz vsega tega raziskovalci sklepajo, da se ravno bakterije, ki se skrivajo pod analno odprtino živali in se nahajajo na vonjalnih žlezah, najbolj pomembne pa so namenjene sporočanju in komunikaciji med živalmi, ki omogoča, da se godni pari najdejo v pravem času.

Uboge hijene smrdijo zaradi bakterij, ki izdajajo tudi njihovo identiteto. Kdo se bo pa boril za njihove osebne podatke? Ah, ta narava!

To je to!
Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: