Kit

6 Maj

Nekje sredi gimnazije sem prvič odšla v London. S starši smo odšli na nekakšen podaljšani jesenski vikend. Odločili smo se, da si ogledamo tudi tamkajšnji naravoslovni muzej. Nikoli ne bom pozabila občutka, ko sem prestopila vrata modre sobe, kjer so se skrivale morske živali. Na sredi sobe pod stropom se je nahajal ogromen model sinjega kita. Zapolnil je cel prostor; bil je veličasten. Od takrat sem vsakič do sedaj ob obisku Londona zvlekla sopotnike do naravoslovnega muzeja. Na dinozavrsko okostje Diplodocusa, ki se nahaja v avli muzeja, se nisem kaj dosti ozirala. Najprej sem jih peljala do kipa Darwina, ki se nahaja na prvem stopnišču, nad okostjem dinozavra, potem sem jih vodila na drugo stran do nasprotnega stopnišča, kjer se je nahajala ogromna sekvoja, zatem je sledil sprehod do modre sobe in izjemnega kita.

Mimogrede, da sem izpustila dinozavra, niti ni tako čudno, saj naj bi bili sinji kiti do sedaj največje živeče živali. Blizu so jim prišli rastlinojedi Sauropodi, vendar le po velikosti, ne pa tudi po teži. Najbolj mogočni so sinji kiti, vsaj zaenkrat, saj še nismo odkrili dinozavrskega okostja, ki bi bilo večje od največjih kitov.

Kiti so občudovanja vredne živali; sodijo med sesalce, v red kitov. To razširjeno skupino sestavljata podreda kiti (ožje) in delfini. Danes se bom posvetila kitom. Kiti so se nekaj deset milijonov let nazaj ponovno vrnili v morje: kopenski sesalci so se preselili nazaj v vodno okolje. Ta pot se je začela 50 milijonov let nazaj. Sedaj v redu kitov poznamo nekaj več kot 80 vrst.

Eubalaena glacialis (vir)

Mama kit in mladič – Eubalaena glacialis (vir)

Ko že govorim o zgodovini, naj najprej predstavim najdbo 40 okostij kitov v Čilu. Leta 2011 so ob gradnji cest odkrili okostja kitov. Bilo jih je ogromno. Delavci, ki so gradili cesto, verjetno niso bili ravno veseli, ko so, namesto da bi se lotili izgradnje ceste, meter za metrom previdno izkopavali okostja. Na koncu so izkopali pravo kitje pokopališče. Okostja so bila stara med 6 in 9 milijoni let. Raziskovalcem se je tako porodilo vprašanje, kako to da je sočasno prišlo do več poginov teh mogočnih živali, ki jih je odplavilo na obalo, sedaj pa jih nekaj milijonov let kasneje izkopavamo.

Okostja so bila poravnana s trebušnim delom navzgor, nahajala so se v ločenih plasteh, kar je kazalo na to, da niso bili vsi kiti naplavljeni sočasno, pač pa se je to zgodilo večkrat zaporedno. Navkljub zanimivemu odkritju se je delavcem mudilo z gradnjo ceste. Tako so okostja pobrali, raziskovalci paleontologi pa so na srečo poklicali ekipo ameriškega muzeja Smithsonian, ki je pripravila virtualni model celotnega kraja odkritja. Gradnja ceste se je lahko nadaljevala, raziskovalci pa so se lahko v miru posvetili uganki, zakaj je prišlo do množičnih poginov kitov.

Odgovor se skriva v cvetenju morja. Ob tem, ko pride v morje ogromno nutrientov ali hranil za alge, se alge množično razmnožijo. Nekatere vrste alg ob tem sproščajo v okolje toksine, ki na kite nimajo ravno blagodejnega učinka. Ob visoki vsebnosti toksinov v vodi se kiti začnejo dušiti in poginejo. Ameriški raziskovalec Nick Peyson pravi, da so hranila prišla v morje verjetno v obliki mineralov, ki so se spirali z Andov. Hranila za alge so se nabrala v obalnih tokovih, kar je omogočilo razcvet alg in s tem nastajanje večjih količin toksinov, ki pa so bili za velikanske kite žal usodni.

Poginule kite tudi dandanes prinaša na obale. Tako so se kakšen teden nazaj na obalah Kanade spraševali, ali bo kit eksplodiral? Zakaj bi pravzaprav kit eksplodiral?

Kiti živijo v morju, zato je njihova notranjost dobro zaprta, da ne more voda kar tako pritekati v notranje organe. V prebavilu poginulega kita pa se še vedno nahajajo živahni mikroorganizmi, ki veselo prebavljajo kitovo zadnjo večerjo. V tem procesu nastajata stranska produkta plina metan in vodikov sulfid, ki se začneta zadrževati v živali. Na soncu se tako začne zaprto prebavilo kita širiti, in če pritisk v njem naraste, to lahko vodi v – BUM! Naokoli pa leti kitovo drobovje. Prav nič kaj prijeten prizor. Kit v Kanadi na žalost ali na srečo ne bo ekspodiral, začel je razpadati in plini že počasi izhajajo iz poginule živali. Pravzaprav se le redkokdaj zgodi, da poginule kite naplavi na obalo; ponavadi potonejo na dno oceanov. Tistih nekaj, ki jih odnese na obalo, je tako zelo zanimivih za biologe. Mimogrede: naplavljeni kiti, ki eksplodirajo, pogosto postanejo prave viralne internetne zvezde.

Raziskovalci so z razčlenjevanjem poginulih kitov ugotovili, da lahko s preučevanjem njihovega ušesnega masla, ki se jim skozi življenje nabira v ušesih, izvemo veliko o stanju oceanov in življenju kitov. Ušesno maslo ob poginu živali otrdi in tvori ušesni zamašek, ki skriva zgodovino življenja poginulega kita. V ušesnem zamašku so svetlejše plasti, ki nastajajo polovico leta, ko se kit prehranjuje, temnejše plasti pa v obdobju migracije in stradanja. Iz oljnatega ušesnega izcedka tako lahko določimo starost kita. Poleg tega se v maščobnem ušesnem zamašku skrivajo tudi kitji hormoni in snovi, ki onesnažujejo okolje (polutanti). Iz tega lahko ocenimo tudi stanje oceanov in onesnaženost morja. Na žalost ne vemo, kako so te snovi vplivale na kita skozi življenje. Poleg tega tudi ne dobimo slike o vseh snoveh, ki onesnažujejo oceane, saj ostanejo v ušesnem zamašku le tiste, ki se vežejo na maščobe. Raziskave kitov in opazovanja teh veličastnih živali prispevajo marsikaj k našemu poznavanju oceanov in biologije. Kiti so celo tako pomembni, da se jih trudijo šteti tudi iz vesolja s pomočjo satelitskih slik.

Kit v muzeju očitno ni navdušil samo mene. Te mogočne živali lahko eksplodirajo, skrivajo zgodovino oceanov in še marsikaj. Preprosto: UAU!

To je to!

Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: