Paradižnik

12 Avg

V soboto popoldne smo se znašli na Hrvaškem v Trogirju in šli na pico. Ker ne smem jesti paradižnika (pseudoalergija), sem se trudila v polomljeni slovenski hrvaščini razložiti, da bi naročila pico samo s sirom in tuno. Prepričana, da je paradižnik ali paradajz zagotovo znana beseda, pogumno naročim: “Jednu picu Tuna brez paradižnika, prosim.” Natakarica me zmedeno gleda, nakar smo ji le razložili, da bi pico brez “rajčice”. Morda si mislite, da bi bilo preprosteje, da bi rekla samo pico brez kečapa. A se mi je v preteklosti v Sloveniji zgodilo, da so mi potem prinesli pico s pelati. Mar pelati niso sorta paradižnika?! Tako sem v tujini posebej pozorna. Mimogrede, obstaja uradni izraz za pico, prekrito samo s sirom, to je bela pica, pizza bianca ali white pizza, če imate, tako kot jaz, težave s paradižnikom.

(vir)

(vir)

Takoj zatem sem začela za mizo na glas razmišljati, od kod se je vzela beseda rajčica, iz česar je sledilo vprašanje, zakaj pa mi pravzaprav rečemo paradižniku paradižnik. Ni izpeljanka iz italijanščine pomodoro, ni nemška beseda die Tomate ali angleška tomato. Pravzaprav je še najbližje hrvaški rajčici. Rajčica je izpeljanka iz besede raj, paradižnik pa iz paradiža. Paradižnik je v resnici germanizem, privzeli pa smo ga v času pod Habsburško monarhijo. Avstrijci z Dunaja so paradižnik poimenovali Paradieser; beseda je okrajšava za Paradiesapfel ali jabolko iz paradiža – mi smo tako dobili besedo paradižnik, Srbi pa paradajz. Besedo paradižnik lahko povežemo tudi z italijansko besedo pomodoro, ki izvira iz zloženke pomo d’oro ali zlato (oro) jabolko (pomo). Tudi Francozi so ta zadež v šestnajstem stoletju poimenovali zlato jabolko ali pomme d’or, po nekaterih virih pa tudi jabolko ljubezni – pomme d’amour.

Ko je paradižnik prišel čez Atlantski ocean v Evropo – izvira namreč v Južni in srednji Ameriki, prvi naj bi ga kultivirali Inki in Azteki – so ga v šestnajstem stoletju oklicali za zlato jabolko oz. jabolko iz paradiža. Pri tem so povzročili nekaj zmede, saj so z besedno zvezo “jabolko iz paradiža” označili tudi granatno jabolko. Kakorkoli, sedaj vseeno uporabljamo besedo paradižnik za rdeč avgustovski sadež. Ne vem, zakaj ga Hrvati imenujejo rajčica. Morda so ga samo malo po svoje poimenovali kot sadež iz raja.

Zanimivo pri vsem tem je, da so ga prav vsi povezovali s sadežem, jabolkom, ko pa je paradižnik očitno zelenjava! Tole je sicer že malo zastarela učenost, a paradižnik je, botanično gledano, sadež. Med sadeže sodi vsa zelenjava in sadje, ki ima v sebi semena za nadaljnje širjenje vrste. Torej so sadje tudi jajčevci, kumare, fižol ipd. Zelenjava pa so vsi deli rastlin, ki niso nastali iz cveta, to so: stebla, listi, korenine, gomolji in cvetovi, ki še niso razvili plodov.

Leta 1893 je, zaradi dileme, ali je paradižnik sadje ali zelenjava, ta rdeči sadež postal celo predmet sodne obravnave na vrhovnem sodišču v ZDA. Sodišče je moralo odločiti, ali je paradižnik zelenjava ali sadje. Sodišče se je s tem primerom začelo ukvarjati že leta 1887, ko je družina Nix tožila pobiralca davkov, ker jim je zaračunal davek na zelenjavo, ko pa je bil paradižnik v resnici sadje. Zelenjava je bila po takratnih zakonih višje obdavčena kot sadje, tako da so želeli plačati nižji davek. V procesu so pričali tudi botaniki, a sodišče je na koncu odločilo, da je paradižnik zelenjava. Skrivnost tega nenavadnega primera je v tem, da so tako zaščitili notranji trg pred uvozom paradižnika iz tujine, za katerega so trgovci morali plačevati višje dajatve. Tako je postal v ZDA paradižnik zelenjava. V sklepu razprave so sicer priznali, da je botanično gledano paradižnik sadje, a so ga v skladu z njegovo uporabo in zaščito domačega trga označili za zelenjavo.

“Botanically speaking, tomatoes are the fruit of a vine, just as are cucumbers, squashes, beans, and peas. But in the common language of the people, whether sellers or consumers of provisions, all these are vegetables which are grown in kitchen gardens, and which, whether eaten cooked or raw, are, like potatoes, carrots, parsnips, turnips, beets, cauliflower, cabbage, celery, and lettuce, usually served at dinner in, with, or after the soup, fish, or meats which constitute the principal part of the repast, and not, like fruits generally, as dessert.”

Citat iz končne obravnave vrhovnega sodišča ZDA o vprašanju, ali je paradižnik sadje ali zelenjava

Tomato

(vir)

Če bi gosenice lahko tožile paradižnik, bi ga lahko proglasile za marsikaj. Najlaže pa bi se odločile za predvsem pa za uničevalke njihovih prijateljic in prijateljev gosenic. Paradižnik ima namreč zanimivo obrambo pred požrešnimi gosenicami, ki bi se kasneje razvile v molje. Ko liste paradižnika zoba gosenica, rastlina začne v okolje sproščati kemikalije, ki oznanjajo bližnjim rastlinam, da so prišli požrešni napadalci. Bližnje rastline lahko te zračne kemikalije privzamejo in jih uporabijo za tvorjenje obrambe ali strupa pred požeruhi. Vonj ali kemično snov privzamejo in jo spremenijo v kemijsko orožje. Kar fino, kajneda?

To je to!
Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: