Premikajoči se (kamni)

9 Sep

V Dolini smrti v Kaliforniji je bolj malo življenja, a v predelu Racetrack so opazili zanimiv pojav: premikajoče se kamne. Že več kot petdeset let so zvedave obiskovalke in obiskovalci opazovali kamne, ki so za seboj puščali vzoredne sledi in se premikali iz enega konca ravnine proti drugemu. Premikanja ni bilo mogoče napovedati; pogosto se je zgodilo, da se celo desetletje ni zgodilo nič, potem pa so se ob ugodnih pogojih kamni ponovno premaknili. Premikajoči se kamni so burili duhove. Razlage za premikanje so iskali celo med nezemljani, a tudi z ledom in vetrovi. V prvi znanstveni raziskavi so premikanje kamnov pojasnjevali s prašnimi vrtinčastimi viharji (dust devils). Za premik tudi do 30 kilogramov težkih kamnov bi bili potrebni kar močni vetrovi. Tako so razloge iskali tudi v namočeni podlagi in ledu. A jim do preteklega decembra in letošnjega januarja ni uspelo nedvoumno preveriti svojih hipotez in pojasniti premikanja kamnov.

Arno Gourdol - Vroom Vroom Racetrack Playa (vir)

Arno Gourdol – Vroom Vroom Racetrack Playa (vir)

Že leta 2011 sta se Richard Norris in James Norris odločila, da dokončno pojasnita to skrivnostno premikanje. Ustanovila sta Iniciativo za raziskovanje drsečih kamnov (Slithering Stones Research Initiative). Tako sta naslednji dve leti hodila na teren, postavila improvizirano vremensko postajo in s pomočjo drugih raziskovalcev razvila GPS-ovske sledilce za kamne. Z GPS-om so lahko spremljali premikanje in hitrost kamnov. Pod kamne, opremljene z GPS-om, so namestili magnetne sprožilce, ki so sprožili sledilce GPS-a, tako da so se vključili in spremljali premikanje kamnov. Na južni del območja Racetrack sta prinesla 15 kamnov, opremljenih s sledilci GPS in jih postavila na suha tla ter potrpežljivo čakala, dan za dnem, kdaj se bodo začeli premikati. Raziskavo sta s sodelavci predstavila v znanstenem članku ‘Drseči kamni v Racetrack Playu v Naravnem parku Dolina smrti: Prvo opazovanje premikajočih se kamnov’ (Sliding Rocks on Racetrack Playa, Death Valley National Park: First Observation of Rocks in Motion).

Pozimi med letoma 2013 in 2014 se je končno začelo nekaj dogajati. Območje Racetrack je bilo namočeno, padlo je nekaj dežja in snega, ravno dovolj, da se je nabralo nekaj centimetrov vode. Ponoči se je zaradi mraza na površini vode tvoril led, podnevi, proti opoldnevu, se je talil in leden oklep je razpadal. Lahek veter je začel premikati ledene ploše proti severovzhodu in kamni so začeli drseti. Drsenje kamnov je bilo počasno, težko so ga zaznali kar tako, s prostim očesom. Pomagali so si s fotografijami časovnega poteka premikanja kamnov, z GPS-ovskimi sledilci pa so pridobili še bolj natančne podatke.

Dva kamna sta napredovala kar 65 metrov v šestnajstih minutah. Ponavadi je bila začetna hitrost premikanja kamnov pet do šest metrov na minuto (5-6 m/min), ki pa je po šestih minutah padla na tri do štiri metre na minuto (3-4 m/min). Kamni so se v obdobju od novembra 2013 do februarja 2014 premaknili za 15 do 225 metrov.

Pogled z hriba na južno obalo Racetrack; poti kamnov (vir)

Pogled z hriba na južno obalo Racetrack; poti kamnov (vir)

Najbolj pomembna odkritja Iniciative za raziskovanje drsečih kamnov pa so povezave med posebnimi naravnimi in vremenskimi pogoji ter premikanjem kamnov. Premik se je zgodil le, ko je bilo na območju Racetrack malo vode, ko je bila ponoči dovolj nizka temperatura, da je površje poledenelo, proti opoldnevu pa se je toliko segrelo, da so ledene plošče začele pokati. Poleg tega je moral zapihati še lahek veter (3 do 4,5 m/s – 14 km/h), ki je premikal nalomljene ledene plošče, ki so se nabrale skupaj in so pritisnile na kamne, ki so po razmočeni mehki blatni podlagi lažje “potovali” proti severovzhodu. Tudi globina vode je bila pomembna. Če je večji del kamna gledal iz vode, so se ledene plošče ujele za kamen in ga ob vetru pomaknile naprej. Ledene plošče so delovale kot nekakšna jadra, ki so ujela veter in premaknila kamne. Če pa je bil kamen skrit pod vodo ali je le njegov manjši del gledal nad gladino vode, so ledene plošče pogostokrat le zaplavale mimo in se niso zataknile ter nakopičile skupaj, da bi ujele veter in skupaj s kamni odjadrale naprej proti severovzhodu.

Pravzaprav so vse pretekle raziskave opisovale pravilne razloge za premikanje, le da so poudarjale le po en dejavnik: nekateri so za premikanje kamnov krivili veter, drugi pa led. Sedaj vemo, da gre za kombinacijo obojega, k premikanju pa pripomore tudi razmočena podlaga. Če je že premikanje kamnov tako kompleksen pojav, kako težko je šele, ko pomislimo na živa bitja.

To je to!
Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: