Primerek

18 Sep

Genom sesalcev ima zanimivo lastnost: pogostokrat ga sestavljajo endogeni retrovirusi. Endogeni pomeni, da se nahajajo znotraj genoma, torej vstavljeni v DNA organizma. Retrovirusi pa so posebni virusi RNA, ki postanejo s pomočjo encima reverzne transkriptaze, del gostiteljeve DNA. Vrinejo se v zarodne celice in se tako lahko širijo med generacijami. Človeški endogeni retrovirusni elementi predstavljajo kar med 5 in 8 odstotkov človeškega genoma. Ko se eksogeni ali zunaji, še ne vstavljeni, se lahko retrovirusi vključijo v DNA gostitelja, lahko pa vodijo tudi do nastanka različnih bolezni. Takšni so na primer onkogeni ali geni, ki lahko vodijo v rakasto obolenje. Čez čas, ob večkratnem podvojevanju DNA, se njihov zapis zaradi mutacij, delecij ipd. dednega gradiva spremeni in njihova sposobnost povzročanja bolezni upade, tako da pride na koncu do zaustavitve njihove aktivacije.

Zaradi vključevanja v različne vrste in na podlagi njihovega spreminjanja skozi čas, so zanimivi za evolucijsko raziskovanje vrst in populacij. Lahko pa preučujemo tudi zgolj pot retrovirusov iz eksogenega v endogeno stanje. Če je endogeni retrovirus prešel v genom neke vrste šele pred kratkim (gledano evolucijsko), še ni prišlo do sprememb v tem delu genskega zapisa in ga lahko povežemo s kakšnim izmed eksogenih retrovirusov, ki se širijo znotraj določene vrste. Nekaj podobnega se dogaja med koalami v Avstraliji.

koala

Koalji retrovirus (KoRV) se vstavlja v različne populacije koal, a vse še nimajo tega retrovirusnega dela genoma. Najdemo ga v skoraj vseh koalah, ki živijo na severu Avstralije. Manj osebkov pa je okuženih na jugu Avstralije in na manjših priobalnih otokih.

Tako lahko raziskovalke in raziskovalci spremljajo vstavljanje retrovirusa v genom v resničnem času. Pričakovali so, da naj bi retrovirusi prešli v genom koal pred kakšnimi stotimi ali dvestotimi leti. Tako so pri starejših vzorcih pričakovali manjše število osebkov z vstavljenimi deli retrovirusnega zapisa, med mlajšimi vzorci pa naj bi jih bilo več. Da bi vse skupaj boljše razumeli, so prebrskati tudi po gradivih iz preteklosti. Tovrstna raziskava ima tudi pomen za ohranitev koal. Retrovirus pri okuženih osebkih zmanjšuje odpornost koal za druge tujke, ki se lahko znajdejo v njihovem telesu, tako da deluje podobno kot človeški virus imunske pomanjkljivosti ali virus HIV. Ker število koal upada, so želeli razumeti, kaj skriva retrovirus koal.

Pred dvema letoma so izvedli mednarodno raziskavo, pri kateri so primerjali genetske vzorce, ki so jih dobili iz kož nagačenih muzejskih koal. Da bi imeli najširši možni vzorec, so pridobili vzorce iz ameriških, avstralskih, evropskih in kanadskih muzejev. V različne muzeje so na srečo že v preteklosti shranili različne živali iz različnih populacij. Poleg tega v muzejih shranjujejo najrazličnejše vzorce za namene izobraževanja in raziskovanja. (Če te to zanima, si poglej spodnji video!)

V raziskavi so uporabili do 120 let stare vzorce in ugotovili, da so bili retrovirusni deli genoma koal ohranjeni že več kot 100 let. Ta pojav le ni tako nedaven. Tako muzejski vzorci kot trenutno živeče koale imajo dele genoma, ki so jih preiskovali, praktično enake. Teh delov niso imeli vsi vzorci, tako kot jih tudi nimajo nekatere koale, ki živijo v divjini. Torej se retrovirus še vedno vključuje v genom koal. Neka druga raziskava koalam na jugu Avstralije ne napoveduje svetle prihodnosti, saj se tudi tja razširja retrovirus, ki, kot že omenjenjeno, povečuje dovzetnost koal za druge bolezni.

Če koale izginejo iz divjine, bodo ostale le še v živalskih vrtovih in muzejih. Tovrstne institucije so za raziskovanje in poznavanje narave in zgodovine prav zares zelo pomembne, vendar je divjina edini prostor, kjer naj bi živali (pre)živele.

To je to!
Z

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: